Цветята са на почит от векове

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Цветята са омайвали художници и поети от древни времена. Както днес, така и в миналото думата цвете е символ на красота и свежест. То е използвано за подарък за дамите от древни времена. Розата е доказала своята красота и е предпочитан подарък, като символ на любов. Букет рози си остава предпочитан за подарък и символ на любов от много години насам. Днес в сайтовете за доставка на цветя се предлагат много различни букети от цветя, като тези букети са се трансформирали и в кошници с цветя.

Цветята са хващали окото на много химици, художници и поети от древни времена. С тяхната красота и аромат те са били любими на хората. Химиците още в древен Египет започнали да събират цветя с цел извличане на ароматите им за да произвеждат парфюми за своите фараони. Парфюмите се превръщат в любими на владетелите и бързо се разпространяват в целият свят, като днес най-големите производители на парфюми са Франция и Италия, а в тези държави има огромни полета засети само с ароматни цветя, като те трябва да задоволят нуждата от суровина за производителите на парфюми. Розата е на почит сред парфюмерите и много от тях се внасят от България. Освен това розата се използва и а направата на розово масло. Със своя аромат и красота розата се е превърнала в национален символ на Великобритания и България. На острова розата е символ на гордост и история, както и на традиция и е част от герба на много фамилии.
Цветята са използвани дори и за храна още от древни времена. Маковете са широко разпространени в цяла Азия, като персийците са използвали маково семе за да поръсят ориза си. В древна Атина се е смятало, че маковете са полезни за земеделието, но днес те се смятат за плевел. Лотосите били използвани а храна в древен Египет, като коренищата му били варени, а семената му смилани на брашно.

Красотата и ароматите на цветята са привличали вниманието на хората от векове. Днес букети цветя се предлагат в целият свят и са предпочитани за подарък и символ на любов и уважение.