Полезни съвети при тегленето на нов кредит

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay

В днешните несигурни времена с нарастваща инфлация и постоянно вдигане на цените, много хора не успяват да покрият разходите си и имат спешна нужда от допълнителни средства. В такъв случай повечето прибягват до тегленето на онлайн кредити. Ако и вие се чудите откъде да намерите пари за непредвидени разходи, то не е лоша идея да кандидатствате за сигурен бърз кредит. Този вид заем ви гарантира бързо и лесно отпускане на различни суми и гъвкави условия за погасяването им. Бързите онлайн кредити набраха голяма популярност в последно време, но все пак трябва да съобразите някои неща преди да подпишете договор. В това ръководство ще опишем какво трябва да вземете предвид ако сте се ориентирали към теглене на кредит онлайн.

Видовете лихви

За да предвидите и посрещнете разходите си по един кредит, на първо място трябва да обърнете внимание на лихвата. Българските кредитори предлагат два вида лихви – променливи и фиксирани. Повечето потребители избират фиксираната, защото при нея предвижданията за общите разходи се правят по-лесно. При променливата лихва има известна доза несигурност, тъй като тя е формирана от непостоянен пазарен лихвен индекс. Ако търсите сигурен бърз кредит, най-добре е да се обърнете към компания, която предлага безлихвен първи заем. В България има много такива, но техните оферти за кредит с 0% лихва обикновено са за по-малки суми до около 600-1000 лв.

Обезпечението на кредита

При теглене на кредит онлайн задължително трябва да проверите и дали финансовата институция изисква някакво обезпечение. Ако е необходим поръчител, той / тя също трябва да отговаря на определени условия. Някои кредитори са категорични, че поръчителят трябва да има постоянни доходи и да е назначен на безсрочен трудов договор. За други пък най-важно е да има добра кредитна история. Ето защо преди да подадете заявка за кредит, първо трябва да съобразите дали ще можете да намерите такъв човек, който да се съгласи да ви стане поръчител и да отговаря на условията. В случай, че искате да изтеглите по-голяма сума, обезпечението може да стане и чрез ипотека на недвижим имот, банкова гаранция и др. Ако смятате, че няма да имате възможност да обезпечите заема си, потърсете кредитни компании в България, предлагащи кредити без поръчители. Такива са бързите кредити, за които кандидатстването става много бързо онлайн и се изисква само лична карта.

Допълнителните разходи и такси

По-голямата част от потребителите се вълнуват предимно от лихвения процент когато кандидатстват за кредит и не обръщат внимание на допълнителните разходи. Някои кредитори могат да ви начислят такса за кандидатстване или по-бързо разглеждане на документите, за погасяване на вноските чрез определен разплащателен метод и др.


Най-голямата комисиона, която могат да ви таксуват е за предсрочно погасяване на кредита. Желателно е да проучите какъв е размерът на тази такса предварително, за да не бъдете неприятно изненадани впоследствие. В бъдеще може да решите, че искате да се освободите по-рано от договора и да погасите кредита предсрочно. Ако искате да избегнете подобни допълнителни такси и комисиони, се обърнете към небанкови финансови институции. Обикновено те предлагат специални промоционални условия на новите си клиенти като например безлихвен първи кредит без никакви други такси.

Размерът и срокът за погасяване

Разбира се, няма как да не вземете предвид и минималните и максималните суми, които даден кредитор предлага, както и възможните срокове за погасяване. Почти всички фирми за бързи кредити предоставят на потребителите удобни кредитни калкулатори. С тяхна помощ може да зададете предпочитан срок за погасяване и да изчислите какъв ще бъде точният размер на месечната вноска. Можете да пробвате различни варианти с този електронен калкулатор и да прецените коя ще бъде най-подходящата комбинация за вас.

Времето за одобрение

Когато имате спешна нужда от пари, е нормално да искате по-бързо да разберете дали сте одобрени за кредит. В сайтовете на кредитните компании трябва да е посочено приблизителното време за одобрение. Някои онлайн кредитори успяват да направят необходимата проверка и да обявят становището си в рамките на 1 час, а други за още по-кратко време – около 10-15 минути. Затова всеки би предпочел теглене на кредит онлайн пред губене на време за посещение на банкови клонове и чакане на техния отговор.

Начините за плащане

Начините, по които можете да получите сумата по вашия кредит също не са маловажни. Компаниите за бързи кредити предлагат доста възможности – банков превод, дебитни карти, EasyPay, ePay. Важно е да проверите и дали се поддържа удобен за вас разплащателен метод, чрез който да можете да плащате месечните си погасителни вноски навреме.