Науката: Дайте на детето си музикален инструмент!

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images/Guliver

Музикалната терапия помага за подобряване на настроението и ускоряване на възстановяването. В допълнение, уроците по музика ускоряват възстановяването на хора, претърпели инсулт, а също така могат да подобрят възприемането на информация при деца с дислексия. Има и доказателства, че музикалното обучение в детска възраст защитава хората от развитието на деменция в бъдеще.

1. Засилва координацията

Докато свири на музикален инструмент, мозъкът превежда нотите, които вижда в движения на ръцете. Този обмен се осъществява със скоростта на темпото на мелодията. Тази координация на четенето на музика и процеса на нейното възпроизвеждане ускорява реакцията на мозъка и подобрява когнитивното функциониране.

2. Подобрява слуха

Ученето на музика помага да се изолират отделни звуци. Ето защо музикантите имат толкова прекрасен слух. Учените дори разкриха, че за музикантите е лесно да идентифицират специфични звуци и гласове в шумна среда.

3. Облекчава стреса

Пускането на музика помага да се разсеете от стресов ден. Факт е, че повтарящите се движения поставят фокуса върху положителната дейност, което спомага за намаляване на стреса. Може да намали кръвното налягане и да успокои безсънието и депресията.


 

Още: 3 неща, които детето научава още в утробата

 

4. Укрепва дихателната система

Свиренето на духов инструмент и пеенето изисква дълбоко дишане от диафрагмата. Той може да укрепи дихателната система и белите дробове. Например свиренето на хармоника може дори да помогне за облекчаване на симптомите на белодробно заболяване.

5. Укрепва имунитета

Свиревето на музикален инструмент често вдъхновява хората да създават своя собствена музика. Това може да засили имунната система и да се бори с вирусите по-ефективно. Друга причина може да е намаленото ниво на стрес.

6. Засилва мозъчната функция

Свиренето на инструмент е истинска тренировка на мозъка. Рядко музикантите имат проблеми с паметта. Факт е, че свиренето на музика помага да се подобри умствената работа. Музиката също може да забави прогресирането на болестта на Алцхаймер и деменцията.

7. Тя усъвършенства уменията за четене

Четенето на музикални нотки помага да се създадат нови невронни връзки в мозъка, подобрявайки способността за обработка на информация. Следователно, за детето ще стане по-лесно да усвоява информация от други източници и да чете.

8. Увеличава IQ резултата

Проучванията показват, че мозъчната активност се увеличава след музикално обучение. Дори няколко седмици уроци по музика могат да увеличат IQ-то ви. Освен това подобрява паметта, която помага на децата в обучението им. Съществува връзка между академичните постижения и уроците по музика.

 

Още: Защо жените предпочитат мъже с бради? Учените обясниха