Ново: Слушането на тъжна музика ни кара да се чувстваме добре

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Още през 2014 г. група учени направиха онлайн проучване и получиха доста изненадващи резултати - слушането на тъжна музика всъщност може да бъде полезно за вашето емоционално здраве. Друго скорошно проучване, направено през 2019 г., отново повдигна тази тема и доказа, че депресираните хора предпочитат тъжната музика пред щастливите песни, тъй като смятат, че това подобрява чувството им за благополучие.

Ето защо всъщност слушането на тъжна музика ви помага да подобрите настроението си.

Тя ви вкарва в меланхолично настроение

Доста често свързваме музиката с някои приятни моменти в живота ни, било то първата среща с бившия ни или семейна среща от детството ни. И изненадващо, дори тъжната музика може да ни накара да се почувстваме по този начин.

Проучванията показват, че вместо да донесат усещането за нещастие или тъга, негативните песни всъщност ни вкарват в носталгично настроение. Носталгията е горчива емоция, която вдъхновява въображението ви и ви дава усещане за комфорт, като предизвиква топли спомени от миналото.

Доставя ви удоволствие

Оказва се, че тъгата, предизвикана от музиката, всъщност може да бъде приятна. За това според учените тъжната музика трябва да отговаря на 3 критерия - тя трябва да се възприема като незастрашаваща, да бъде естетически приятна и да ви напомня за минали събития.


 

Още: Не позволявайте на никой да сяда върху леглото ви. Ето защо

 

Напомня ви, че всичко може да е по-лошо от настоящето

Според социалната психология винаги се чувстваш по-добре, ако се съсредоточиш върху някой, който се справя много по-зле от теб. Този процес се нарича низходящо социално сравнение. Така например, ако Том Йорк от Radiohead пее, че има още по-лош ден от вас, настроението ви се подобрява и подсъзнателно започвате да се чувствате по-добре.

Музиката е отражение на собствените ти чувства

Друг момент от социалната психология е, че хората обичат да слушат музика, която отразява тона на ситуацията, в която се намират. В този случай тъжните песни действат като своеобразна настройка за собственото ви настроение - те резонират с вас, помагайки ви да чувствате, че не сте сами, когато изпитвате болка и скръб.

Променя хормоналния ви баланс

Учените вярват, че тъжната музика може да повиши нивото на пролактин, хормон, който ви помага да се борите с мъката. Това се случва, защото когато слушате тези песни, тялото ви започва да се подготвя за лошо събитие, но след това песента свършва и това събитие не се случва. След това преживяване тялото ви оставя приятно усещане за облекчение.

Слушането на музика също освобождава допамин, важен хормон, който помага да регулирате много функции в тялото си, включително вашето чувство на удоволствие и мотивация. Това поставя музиката в един ред с храната и секса, които са едновременно добри начини за справяне с лошо настроение.

Помага ви да преодолеете трудни моменти

За повечето хора слушането на тъжна музика може да бъде ефективен начин да се справят със собствените си емоции. Например, ако наскоро сте се разделили с гаджето си, можете да слушате Adele's Someone Like You и тази песен може да ви накара да се почувствате още по-зле, до такава степен, че да започнете да плачете. Въпреки това, след като се наплачете като хората, ще се почувствате по-добре и ще можете да се съсредоточите върху мислите да продължите напред.

Това явление се нарича катарзис и всъщност ви помага да работите чрез чувството си на тъга и да мислите как да преодолеете трудната ситуация.

Помага ви да се успокоите

Според проучване, депресираните хора предпочитат тъжни песни, защото обикновено са с ниски енергийните нива и затова те произвеждат релаксиращ ефект. Така че, вместо да увеличавате или поддържате тъжни чувства, този вид музика всъщност ви помага да поемете дълбоко въздух и да се успокоите.

 

Още: Никога не убивайте тези 10 насекоми!

 

Започването на работа преди 10 е опасно за здравето