Никога не убивайте тези 9 насекоми!

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Калинката може да изяде повече от 5000 вредители през живота си, според National Geographic. На нашата планета има десетки подобни буболечки, които всъщност вършат добро за нас - някои от тях опрашват култури и се хранят с вредни насекоми. И вместо да бъдат убити, те всъщност заслужават да бъдат хванати и освободени навън.

1. Паяци

Нормално е да се страхувате от паяци - те се движат бързо и имат твърде много крака, да му се невиди. Но са важна част от нашата екосистема - всъщност убиват доста патогенни паразити и вредители. Освен това помагат и срещу комарите.  

2. Миризливките

Миризливките не са най-приятните животни, които можете да срещнете в градината или у дома, но те просто се опитват да намерят топло място, където да оцелеят през студеното време. Но е най-добре да не ги убивате, въпреки че излъчват гадна миризма като защита. Те също така плячкосват гъсеници, бръмбари, които се хранят с растения и листни въшки, така че е по-добре да се опитате да ги преместите на открито.

3. Богомолки

Богомолките са големи помощници срещу вредители в градината. Един вид може да изяде десетки насекоми - това помага да се предпазят растенията ви от увреждане. Тези насекоми са толкова полезни, че някои хора дори закупуват богомолки, които пускат в градините си, за да не позволят на други насекоми да съсипят градината им.


 

Младите търтеи на България

 

4. Калинки

Калинките обикновено живеят на открито и търпят най-малко човешко насилие поради атрактивната си външност. Не само са красиви, но и са изключително полезни - калинките ядат градински вредители като листни въшки, акари, плодови мухи и трипси. Един вид може да изяде повече от 50 листни въшки на ден, което прави до 5000 листни въшки през целия им живот.

5. Пчели

Пчелите са изключително ценна част от нашата екосистема. Те събират нектар и опрашват цветя и култури. Една пчела посещава до 100 цветя само за едно пътуване извън кошера и обикновено опрашват по няколко на ден, да не говорим за факта, че правят, разбира се, вкусен мед. Това обаче не означава, че трябва да започнете да каните кварталните пчели в къщата си.

6. Щипалка

Щипалката изглежда ужасяващо и те хвърля в параноя още в детска възраст. Но е много полезно да ги имаш в обкръжението си. Тя е сравнително безобидна, стига да не я пипнете, няма да използва щипците си. Щипалките се хранят с мъртви насекоми и разлагащи се растителни вещества, което е полезно за екосистемата на вашата градина.

7. Златоочици

Могат да консумират огромно количество вредители - например листни въшки, ларви и други. 

8. Браконидна оса

Ако отглеждате домати в градината си, никога не трябва да убивате браконидните оси. Хранят се с червеите по доматите и може да спестят цяла реколта. Убива и други вредители.

9. Дългокрак паяк

Много хора ги наричат "дългоножка" или "​​татко паяк с дълги крака", въпреки че не е точно така. Този паякообразен е неотровен.  Диетата му включва широка гама от вредители и паяци, което го прави невероятно изгоден за градината и домашните растения.

 

Още: 10-те най-вредни български поговорки

 

Защо да цитираш Шекспир се оказа расизъм?