Защо ако си черната овца, си по-добре от другите

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Когато някой каже, че винаги е бил черна овца, ние решаваме да сме малко по-внимателни. Обаче много пъти това не е така и тези хора не заслужават да бъдат третирани като аутсайдери. Всичко, за което са виновни, е, че са различни, вероятно дори по положителен начин. Както хубаво пееха от "Ахат" - това е съдба и човек е прегръща, иска или не. 

Черната овца в семейството всъщност е добро нещо в много случаи. И ето защо.

1. Кара те да се чувстваш свободен

Всички искаме да принадлежим на нещо или на някого. Но често правим грешката: Скриваме истинското си аз и не си позволяваме да правиш нещата, които искаме да правим и които смятаме за правилни.

Ако сте черната овца, няма нужда да карате семейството ви да ви приема. И това може да ви даде толкова свобода да правите свой собствен избор в живота, без да се налага да угаждате на никого. Не е нужно да компрометирате ценностите и убежденията си и можете да останете верни на себе си. Никой вече не те контролира.

2. Това ви отдалечава от токсичните хора

Колкото и да може да ви навреди и да ви накара да се почувствате като аутсайдер в собственото си семейство и може би дори да нямате почти никакъв контакт с тях, това всъщност може да бъде по-добре за вас. Постоянният контрол и постоянното желание да ви променят, за да отговарите на техните идеали и да следвате техните стандарти на живот, наистина може да повлияе върху вашето психично здраве и начина, по който виждате себе си. Така че да се измъкнеш от тези хора е повече от добро.


 

Никога не плащай данък обществено мнение! И тук ще ти кажем защо.

 

3. Прави те по-силен

Ако не сте напълно приети от собственото си семейство, това може да ви подготви за трудни ситуации по-късно в живота. Ще продължите дори ако не успеете, защото знаете, че не всеки ще ви посрещне с отворени обятия. Способността ви да отстоявате себе си и това, в което вярвате, няма да ви позволи да се съсипете, дори и в най-трудните моменти. И ако някой ви критикува, няма да допуснете да ви смущава, защото сте свикнали с това и знаете как да се справите с него.

4. Това ви прави уникален

Ако семейството ви смята, че сте странни, вероятно просто нямате много общо с тях. Или вашата откритост ги сплашва. Това са някои от причините, поради които може да искат да ви накарат да се чувствате зле от това, че сте различни. Но това не означава, че грешите или че трябва да се промените. Онези уникални черти, които имате и които семейството ви не харесва във вас, може да ви помогнат да се впишете в околните, които се чувстват по същия начин. Може да осъзнаете, че това, което вашето семейство смята за странно и дори неприемливо, всъщност е норма за други групи хора.

6. Това показва вашата смелост

Да можеш да отстояваш това, в което вярваш и да не се съобразяваш, изисква смелост. Голяма стъпка е да утвърдите своята идентичност и да решите да останете верни на себе си. Това означава, че вероятно ще трябва да се подлагате на постоянна критика, подигравки и разочарование. Но смелостта е качество, което само вие имате. Те имат друго - комформизма.

 

Още: 

 

Защо обществото се превръща в стадо?

 

Скъпи пешеходци, вие сте абсолютно неадекватни...