Защо боли от загубата на любим идол, така сякаш е той е бил част от семейството ни?

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinsktock/Guliver

Експертите по психично здраве казват, че е нормално да скърбим за загубата на знаменитости и не трябва да се чувстваме зле от това. Това се случва, защото те имат огромно, положително въздействие върху живота ни във всеки аспект. Тази болка, която изпитваме, може да бъде много близка до онази, която чувстваме, когато губим някого, когото обичаме. Майкъл Джексън, Фреди Меркюри, Принс - всеки от нас е почувствал странна скръб, като за много близък човек, когато си отидоха. 

Сега ще обясним причините, поради които загубата на знаменитост може да се почувства като загуба на любим човек.

 

Ние знаем много за тях

 

Може да не ги познаваме лично, но знаем много за тях. Знаем с кого са приятели, с кого са излизали в миналото, факти за личния им живот и дори какво искат да правят. Това е всичко, което знаем и за приятелите си. Няма особена разлика. 

 


Чувстваме се свързани с тях

 

Те са наши идоли и ние се чувстваме вдъхновени от тях, което ни кара да се чувстваме близки и свързани. "Намерили сте се" не по обща професия, общи роднински връзки или приятели, а по най-важното: общ дух. Стремим се да бъдем като тях и загубата им се чувства като голяма тежест.

 

Още: Не е истина колко псувни има в българския език - давай да ги преброим!

 

Празнуваме победи „заедно“.

 

Въпреки че никога не сме ги срещали лично, празнуваме победите с тях отдалеч. Няма нищо, което да свързва хората повече. 

 

Помагали са ни много като сме били млади 


Те никога не могат да го знаят, но са ви помогнали много, когато сте били по-млади чрез тяхната музика, филми и пр. Загубата им означава да загубите част от вашето минало и важна част от вас, когато сте били млади. Те бяха "там", когато най-много се нуждаехме от помощта им.

 

Липсват като любим човек

 

Когато си отидат, осъзнаваш, че никога повече няма да има нова тяхна песен, филм, книга. И колкото и да обичаш предишните, страдаш, че всички "срещи" с тях ще останат в миналото. 

 

Още:

Истината за студентски град - защо е градът на греха?

 

Най-мъдрите мисли на Никола Тесла