Истината за Студентски град: Kварталът на греха

icon
Sofialive.bg

Студентски град е един от най-новите квартали в София. Сред част от забележителностите му са: парка на квартала, Зимния дворец на спорта, спортната зала "Христо Ботев", спа центрове и много клубове и университети, осигуряващи ненадминат колорит на квартала, както и несравними емоции на живеещите в него.

Да живееш в квартала, когато не си студент обаче, се оказва както вълнуващо, така и леко напрегнато начинание.

Първият проблем за това е шумът. Той е безкраен, неспирен и видимо явен. Студентите нямат точен график на деня си дори понякога са по-активни вечер, отколкото през деня. Това, добавено с музиката от различните клубове и дискотеки, превръща нощния сън, при не добра изолация, в едно изключително трудно начинание. Понякога, може да се чуят сирените на полицейска кола, дошла да разтървава пияна компания, или линейка, дошла да ги спасява, което също допълва композицията от звуци в квартала. А песните на пияните студенти под прозорците на не големия брой от блокове в квартала до украсява картината на бита в „Студентски град”.

След шумът, другата важна особено е престъпността. Тя не е фокусирана толкова върху кражби или по-сериозни престъпления, колкото върху такива от битов характер: бой, мелета, кавги и лични драми. Всичко това често принуждава органите на реда да взимат мерки и внася лек смут в квартала.

По-високите цени са друг често срещан проблем за любимия квартал на студентите.

Те са насочени, както към взимането на квартира под наем, така и в изпиването на едно обикновено кафе. Много голямото търсене на имоти, липсата на много голямо предлагане и интензивния растеж на квартала, превръщат цените на апартаментите под наем там в едни от най-скъпите за София. А посещението на квартални кафета няма нищо общо с мита, че студентите били бедни. Кафето започва от над 1,50лв. а, кафенетата, в които може да го изпиеш, трудно имат свободни маси.

Въпреки тези трудности, кварталът остава предпочитано място за много млади хора. Обикновено тези, които го харесват, са както любители на нощния живот и шумните паркове, така и такива, харесващи интензитетът и младостта, които самият квартал излъчва.


Студентски град винаги ще се си остане топ локация за мнозина, а за останалите, които не им харесва – винаги могат да си сложат по- шумоизолиращи прозорци, или да се преместят.

 

Снимка: В-к Строител

А тук можеш да прочетеш 10 впечатляващи къси разказа

Всяка зодия с номера си...