Не позволявайте на никой да сяда върху леглото ви - ето защо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Ако приятелката ви помоли да не седите на нейното легло - не се обиждайте! По-добре е да следвате нейния пример. Ако нямате представа какво има по дрехите ви през целия ден, ето няколко от тези мръсни малки тайни.

Бактериите се полепват към тялото като лепило

Бактериите могат да живеят седмици или дори месеци върху дрехите ви, според Филип Тиерно. Той добавя, че дори чисто новите дрехи все още могат да бъдат замърсени с микроби, така че определено е добра идея да свалите ризата, с която обикаляте 12 часа, преди да седнете на леглото. Това правило трябва да важи и за вашите гости.

Носенето на дрехите, с които сте били навън, на леглото ви може да причини инфекции, обриви, акне.

Една от причините често да виждаме акне по гърба и гърдите се дължи на мазните дрехи, които събират прах от улицата и офиса, потта и мъртвата кожа - като цяло човешкото тяло отделя приблизително половин милион кожни клетки и около литър пот всеки ден. А вашето легло може да бъде чудесен център за транспортиране на цялата тази мръсотия.

Дрехите ви са били навсякъде. Буквално.

Просто отделете малко време, за да помислите до какво са се докоснали вашите дрехи: седалки в метрото, офис столове, бар столове, стени на асансьора, паркови пейки ... Сега помислете колко още хора са били на тези седалки! Бихте ли ги поканили да седнат на вашето легло? След като започнете да забелязвате какво дрехите ви докосват по улиците, ще помислите два пъти, преди да оставите нечии дрехи да докосват вашето легло.


Леглото ви е зона на комфорт и безопасност

Трябва да ви е удобно да се увиете в одеялото и да прегърнете възглавницата си, тъй като това е място за отдих и натрупване на енергия. Отделът по медицина на съня в Харвард съветва например да не се работи в леглото и вместо това да се прекарва време с приятели в кухнята или в хола. Така мозъкът свързва леглото с релакс и комфорт, което е голям принос за здравословния сън.