Мъжкото приятелство е по-силно от всичко - учени обясниха защо

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstkock/Guliver

Приятелството между Мат Деймън и Бен Афлек е толкова известно, че вдъхновява пиеса извън Бродуей, наречена Мат и Бен. Има дори такова нещо като "Ден на мъжкото приятелство", който е някъде през юли или август. Дори тогава приятелството между мъже все още е по-актуално, отколкото можем да си представим, защото проучване установи, че мъжете намират по-емоционално удовлетворение в приятелството си с други мъже, отколкото в романтичните си отношения.

"Братята преди момичетата"

Изглежда, че мъжкото приятелство дава на младите мъже повече емоционална стабилност и по-добри умения за разрешаване на конфликти, в сравнение с емоционалния живот, който споделят с приятелките си, показва проучване. Всички участници казаха, че им е по-лесно да се отпуснат и да изразят чувствата си към своите мъжки приятели, отколкото към романтичните си партньори. Една от причините е, че се чувстват по-малко съдени и имат по-малко граници. Те също така казаха, че не е нужно винаги да пазят в тайна какво правят или казват, защото смятат, че приятелите им са по-прощаващи.

Проучването, което беше публикувано в Men and Masculinities, интервюира 30 хетеросексуални мъже, които бяха на втората година от своето университетско обучение. Те бяха второкурсници, така че да имат достатъчно време да развият приятелства със своите университетски връстници. Всички те са имали приятели мъже или са били обвързани по време на проучването.

 

10 причини да не емигрираш - осмата е най-забавна

 


Въздействието на силният приятел

Ако мъжете почувстват, че могат да се изразят по-добре около близките си приятели от мъжки пол, отколкото биха могли около приятелките си, това може да повлияе на вземането на решения. Например, те биха предпочели да бъдат съквартиранти с този приятел, вместо да се местят с приятелката си и да преминат към следващия етап на връзката си.

Трябва да се направят още изследвания

Необходимо е обаче да се направят повече изследвания в подкрепа на завършването на това проучване. Извадката от това изследване беше съставена само от хетеросексуални студенти от втори курс, но и всички бяха от средна класа и най-вече бели. Тъй като изследването е много малко и извадката му е много хомогенна, може да не е приложима за всеки мъж навън.

 

Още: Как да се измъкнем от паяка