Защо жените предпочитат мъже с бради? Учени обясниха

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstock/Guliver

Ако в миналото това да имаш брада се свързваше с неподдържаност, то днес брадите бързо тръгват по пътя си към Олимп и света на модата. В наши дни брадите се считат за атрибут на стилност и дори шик.

Мъжете, които бръснат лицето си, прекарват средно 3350 часа от живота си в банята според статистиката. Може би това е причината носенето на брада да се превърне в голяма тенденция през последните години. Добрата новина е, че не само спестява време на мъжа, но и привлича повече жени.

Колкото и изненадващо да звучи, жените намират мъже с брада по-добре изглеждащи, което увеличава шансовете на последните да намерят романтичен партньор за цял живот. Да не говорим за факта, че брадите помагат на мъжете да се откроят от тълпата, засенчвайки тези без бради при запознанство.

Учени от няколко австралийски университети, както и от университета в Турку във Финландия се заинтересуваха от тази тенденция и решиха да разберат как брадатата влияе на отношението на жените към тази мъжка характеристика и да научат причините за подобни предпочитания.

Около 8 500 жени бяха поканени да участват в експеримента и им бяха показани снимки на едни и същи мъже: във всеки комплект имаше по една снимка на чисто обръснат мъж, снимка, показваща мъжа с набола брада и с голяма брада на последната снимка. Участниците бяха помолени да оценят привлекателността на тези мъже и дали биха обмислили да бъдат във връзка (дългосрочна или краткосрочна) с тях.

Повечето жени отбелязват, че мъжете с бради изглеждат по-добре и искат да имат дългосрочни отношения с тях, докато чисто изчистените лица са избрани повече за краткосрочни отношения. Възможно обяснение за това би могло да бъде, че брадата може да се счита за „сигнал на добри сексуални възможности на мъжа“.

 


Още: Офисът и колегите са огромна загуба на време - има и научно обяснение

 

Освен това брадите са склонни да омекотяват черти, които се считат за твърде мъжествени или дори женствени, което прави мъжете да изглеждат по-привлекателни.

Като цяло брадите са не само модна тенденция, но и са инструмент, който балансира лицата на мъжете, които изглеждат твърде мъжествени. Брадите придават повече чар на онези, които се възприемат като вечно сериозни, защото брадите показват, че човек има желание да се освободи и да се забавлява. И не на последно място, брадите са предпочитани от тези, които искат да имат дългосрочна връзка.

Така че, ако търсите дългосрочни, стабилни отношения, е крайно време да изхвърлите бръснача и да оставите брадата ви да расте свободно. В крайна сметка всички сме подвластни на първичните си инстинкти, нали?

 

Още: Защо не трябва да позволяваме на никой да сяда върху леглото ни