3 неща, които детето научава още в утробата

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Отдавна учените са установили, че хората научават някои неща, още преди да се родят. Връзката, която бебето изгражда с майка си е особено силна. То усеща нейните емоции, нейните вълнения, то е част от нея. Нейният начин на живот, настроения, вкусовеу директно се отразяват не бебето и по този начин, още преди да се роди, то придобива различни предпочитания.

Екипът на Bright Side посочват три основни неща, които бебето научава, още преди да се роди.

Ето кои са те:

1. Предпочитания към определени вкусове

Професор Питър Хепър от университета Куинс в Белфаст е провел изследване за предпочитанията към различни вкусове при бременните и впоследствие при техните деца. Резултатът потвърдил, че ако майката предпочита да консумира определени храни, докато е бременна (като чесън или сок от моркови), такива предпочитания се откриват в по-късно и при децата.

2. Разпознаването на звуци

Група учени от Финландия са направили експеримент, в който една група бременни жени са слушали приспивни песни, а друга - не. След раждането си, бебетата на майките от първата група са реагирали на същите песни, докато бебетата на другите мейки - не. Изследователите стигат до извода, че първите трябва да са научили приспивните песни, още вътре в утробата.


3. Разпознаването на човешка реч

Атена Воулоуманнос, психолог от Нюйоркския университет, сравнява реакциите на новородени бебета към човешката реч и към други звуци. Така установява, че бебетата реагират на речта много по-ясно. Реакцията е още по-категорична, когато бебетата чуят майчиния си език. Изследването показва, че за недоносените бебета, слушането на човешка реч е задължително и предотвратява евентуални говорни нарушения.

 

Още: Защо изглеждаме по-млади от нашите родители, когато сме били на една и съща възраст?

 

Ново: Пълнолетни сме на 24, а не на 18