Кафето - в кои часове е най-добре да се пие?

icon
Sofialive.bg
Източник: Архив

1. Точното време за кафе

Ако пиете кафе, за да се освежите, трябва да изберете точното време. Можете да определите времето според кортизола в тялото. Повечето хора имат високо ниво на кортизол между 8 – 9 ч., следващият пик е между 12 – 13 ч., а последният е от 17:30 до 18:30 часа. По-добре е да пиете кафе, след като започнете да се чувствате уморени. След последния пик не се препоръчва, ако искате да спите добре през нощта..

2. Продължителността на действието

Ако пиете чаша кафе в 9 часа сутринта, до 13 часа в организма ви ще останете само 100 мг кафе. Но ако го пиете след 3 часа, ще останете свежи до вечерта.

 

Още: Защо огледалният образ е по-красив от реалния? Експерти обясниха.

 


3. Няма силно кафе

Както се оказа, няма такова нещо като силно кафе. Невъзможно е да се оцени силата на кафето. Кафето се оценява с много различни параметри като плътност, сладост, киселинност, тонизиращо действие.

4. Взаимодействие с лекарства

Германски учени установиха, че взаимодействието между кофеина и аналгетиците увеличава техния ефект.

5. Пиенето на кафе може да доведе до напълняване

Кафето потиска кортизоловия хормон, който ви кара да жадувате за захар и сладки неща. Но кофеинът в него нарушава цикъла на съня, така че на следващия ден може да се почувстваме по-малко енергични и по-изкушени да ядем различни сладкиши.

6. Смляното кафе „живее“ 15 минути

Ако смилате пресни кафе зърна, опитайте да изпиете приготвеното от тях кафе в рамките на 15 минути. След това то губи аромата, променя вкуса си и няма да можете да му се насладите пълноценно.

7. Приготвяне на кафе

Много хора мислят, че колкото по-силен е вкусът и колкото по-тъмен е цветът, толкова повече кофеин има в кафето. Но печенето на кафето не оказва влияние върху количеството кофеин в него, нивата остават същите.

 

Още: Защо изглеждаме по-млади от нашите родители, когато сме на една и съща възраст?