Защо изглеждаме по-млади от нашите родители, когато са били на същата възраст?

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Погледнете вашия албум за дипломиране и снимките на вашите родители, когато са били гимназисти. Защо изглеждат възрастни и сериозни на тази възраст, докато вие все още изглеждате млади и свежи? За това има куп логични обяснения и е вярно, че човечеството наистина изглежда по-младо от година на година.

Биологичното стареене се забавя

„Намерих снимка на мен и майка ми на същата възраст.“

Не само концепцията за застаряване се е променила: преди 150-200 години 50-годишен човек се е считал за стар и днес те се наричат ​​на средна възраст. Забелязали ли сте, че някои хора вече имат сива коса и малки бръчки около 30-годишна възраст, докато други все още изглеждат като деца в училище на същата възраст? Всичко е, защото всеки човек има свой биологичен часовник, който рядко съвпада с реалната му възраст. Американските изследователи стигнаха до извода, че биологичното стареене през последните години се случва по-бавно, поради което следващите поколения изглеждат все по-млади.

Хората започнаха да пушат по-малко

„3 месеца без никотин! О, разликата е направена! ”

През 2010 г. един от 4-ма души под 24-годишна възраст е пристрастен към тютюнопушенето. През 2015 г. това беше всеки пети човек. Според данни за 2017 г., 70% от хората на възраст под 24 години дори никога не са се опитвали да пушат цигари.


И причината не е само във факта, че много страни са забранили публичното пушене и че цената на никотина продължава да се увеличава с всеки изминал ден. Това е така, защото все повече млади хора постепенно започват да избират здравословен начин на живот и да се грижат за здравето си. И тъй като тютюнопушенето е един от навиците, които могат да повлияят на красотата, на човек става по-лесно да се откаже от него, отколкото да загуби младостта и красотата на кожата си.

 

Още: Винаги си тръгвай в 17.00 часа от офиса - учени обясниха защо

 

Жените раждат деца в по-късна възраст, затова изглеждат млади

"Отляво надясно: баба ми, майка ми и аз, всички на една и съща възраст."

Резултатите от последните проучвания доказват, че след като раждат бебе, жените наистина започват да стареят по-бързо. Причината не се дължи само на постоянно чувство на умора и стрес, което винаги съпътства първите месеци на грижа за дете, както и грижа за тяхното бъдеще. Оказва се, че след раждането промените в тялото на жената се случват на клетъчно ниво.

Днес жените са по-амбициозни. Те се опитват да отделят повече време за кариерата или бизнеса си и едва след това създават семейство. Ето защо външните признаци на стареене се появяват много по-късно.

Нивото на стоматологична помощ се подобри

Има пряка връзка между състоянието на нашите зъби и овала на лицето ни. Бузите и устните ни се опират на зъбите и челюстите, затова липсата на зъби или повредени зъби буквално разваля овала на лицето. Разбира се, бузите ни стават увиснали с възрастта, а устните ни стават по-тънки - това са естествени промени, които само пластичната хирургия може да промени. В същото време обикнова липса на кръв може да ви накара да изглежда много по-зле. Ето защо редовното посещение при зъболекар наистина ни помага да поддържаме красива форма на лицето за по-дълго.

Появи се козметика с SPF

Качеството козметикана расте всяка година, докато правилната и редовната грижа за кожата се превръща в ежедневие за повечето жени. В същото време филтрите за слънцезащита не се съдържат само в слънцезащитни масла, но „SPF“ вече може да се види в овлажняващи кремове, основи за грим и дори прахове за грим. Тъй като защитата от ярките слънчеви лъчи удължава младостта на кожата, външният вид на съвременните жени остава свеж и по-млад.

Имаме повече възможности да се забавляваме

Точно като смеха, положителните емоции наистина удължават живота ни и дори ни помагат да се справим с болестите. Освен това хората с положителна перспектива са по-малко податливи на стрес, което, както всяко друго заболяване, ни кара да остаряваме и добавя повече бръчки.

Днешната младеж има огромно количество източници за радост, като пътуване по света, дейности, които им харесват (а не това, което току-що им беше наложено да свършат от шефа), реализиране на творческия си потенциал, общуване и приятелство с хора от различни краища на света.

Сега има много повече начини за прекарване на свободното време - не става въпрос само за разходки и танци, но и за състезания по картинг, настолни игри и дори балони с горещ въздух. Новите поколения се стремят да опознаят света и да се радват, което означава, че задържат остротата и яснотата на ума си за по-дълго. Това се отразява и на външния им вид.

Младите хора избират професии, които нямат нищо общо с тежкия физически труд

Младите хора започват да мислят за бъдещата си професия още докато са в училище. Те разбират, че само търсената специалност може да им осигури комфортен стандарт на живот. В допълнение, младите хора се грижат за здравето си, поради което не искат да вършат работа, която може да им навреди. Ето защо продължаваме да виждаме повече специалисти в областта на ИТ, маркетинга и финансите. Тези професии са винаги актуални и имат високо заплащане.

Те също изискват постоянна умствена работа и развитие, което от своя страна помага да се поддържа здрав и активен мозъкът. Тъй като професиите, ориентирани към офиса, изключват тежката физическа работа и вредните условия на труд, този вид работа нанася много по-малко вреди на нашите органи.

Нивото на отговорност е намаляло

Въпреки факта, че младите хора разбират важността на избора на правилната професия и кариерния напредък, те стават независими много по-късно. Ако нашите родители, баби и дядовци трябваше да се грижат за себе си от по-млада възраст, следващите поколения остават под грижите на по-възрастните си роднини много по-дълго.

Всичко това се случва, защото днешната младеж не планира живота си предварително и продължава да остава незряла дори след 20. Младите момичета и момчета искат само да правят неща, които им харесват и не се притесняват от възможните последици. Например е напълно нормално съвременният млад мъж да взема пари от родителите си, докато той търси работа или се опитва да развие свой собствен бизнес. Младите мъже знаят, че винаги имат рамо, на което могат да се опрат и затова са по-малко податливи на притеснения и депресия, свързани с отговорността за семейството и финансовите проблеми.