Винаги си тръгвай в 17.00 от офиса - учени обясниха защо

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Работата извън работно време носи вреди не само в професионален аспект, влия зле на социалния ви живот, на умствената ви натовареност и на вашето здраве като цяло. Може да не ви се струва така, когато е 18 или 19 ч. и все още сте в офиса, но ни се доверете - хората, които напускат работа навреме, са по-здрави и щастливи.

Проучванията показват, че след определен момент работата повече часове от нормалното води до отрицателен резултат - тоест всеки допълнителен час в офиса е много по-малко продуктивен от предишния. Ето защо много работни места измерват производителността по резултатите, а не по часове и изобщо не ги интересува, ако работите по-малко часове, стига да свършите работата си.

Ще бъдете по-здрави

Допълнителното работно време води до повишен риск от сърдечно-съдови заболявания, умора, ниски нива на енергия и лошо здраве. Проучване, проведено на 3 континента, установи, че хората, които работят над 55 часа седмично, имат 33% по-висок риск от инсулт, в сравнение с хората, които работят под 40 часа седмично. Според това проучване, преуморените служители имат 13% по-висок риск от болест на сърцето.

Имате повече време през деня

Ако свикнете с идеята, че трябва да приключите с всичките си задачи в 17:00, ще разберете, че всъщност няма толкова много време - и това е чудесно! Без излишни разсейвания, дълги паузи за кафе или случайни разговори с колеги, означава по-добри умения за управление на времето. Хората, спазващи този работен график споделят, че всъщност когато си тръгваш от офиса, си напълно щастлив и удовлетворен от свършената работа.

 


Още: Ето тези професии никога не почиват по празниците!

 

Създава се добра атмосфера в офиса

Задаване на граници и уведомяване на вашите колеги, че напускате офиса в 17:00. рязко, дори ако предпочитат да останат до късно, създава подходящата атмосфера в офиса. Често хората не си тръгват навреме само защото не искат да са черните овце и не искат да изглеждат неотдадени на работата си. Важно е да разберете къде свършва работата и започва вашият собствен живот. Иначе рискувате напълно да забравите за себе си.

Ще се насладите на това допълнително свободно време повече и ще получите подходящо количество почивка

Може никога да не се чувствате уморени да стоите в офиса късно и дори може да обичате работата си, но когато си дадете разрешение да напуснете бюрото си навреме, ще почувствате колко е хубаво да имате допълнителен час или 2 всеки ден, само за себе си. Да се ​​занимавате със семейството и приятелите си, да спортувате, да разхождате кучето си в парка и да отделяте време за вашите хобита.

Тези дейности ни зареждат с енергия. Не е нужно да включвате други хора в дейностите си в свободното време, ако не искате. Дори да правите медитация, да ходите на маникюр или да прекарвате време сред природата - да имате време за себе си е от съществено значение за дългосрочното психическо и физическо здраве и със сигурност има голямо влияние върху нашата производителност и качеството на живот като цяло.

 

Още: Най-досадните неща, които фолкпевиците правят!