Най-досадните неща, които фолк певиците правят

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Блажени години, поп-фолкът беше млад и да се пее за „Радка Пиратка“ и „Тигре, тигре“ си беше чисто нов занаят. Тогава, изпълнителите от така наречения „лек жанр“ бяха низвергнати от националните медии и се изявяваха само в техните си телевизии. Там удобно отговаряха на поставените им въпроси за нови проекти, участия и всичко от сферата на любовта и живота. Задължително се изпяваше по някоя песен на живо, може и народна, за да се види, че го могат пеенето.

С времето, предпочитанията на масата предопределиха възхода на чалгата и съвсем закономерно нейните изпълнителите станаха редовни участници в сутрешни блокове, риалити формати или забавни програми, из всички медии.

Предполагам всеки е попадал на интервю на някого от фолк бранша и на откровено дразнещия, но неизменен „фолк стил“ на говорене. Казано в прав текст, те говорят бавно, дали за да не им проличи диалектът или пък, за да имат време да осмислят добре въпроса, и се държат като супер звезди, които често правят концерти в най-големите зали и стадиони по света. В действителност основните им участия са пред пияни тийнейджъри по дискотеки или по селски събори.

Ето и кои са най-досадните неща, които фолк певиците правят.

1. Да благодарят на продуцентите си

Години наред, знайни и незнайни фолкпевачки благодарят на продуцентите си, като на божества – за това, че продуцента е повярвал в нея, за това, че им е дал шанс, за подкрепата, за новия проект и т.н. Не знам коя от тях въведе тази мода и кога, но всички останали я подеха и повтарят като мантра години наред. Може би от страх, че продуцентската подкрепа ще намалее, а от там и хитовете, участията и съответно приходите... И не дай си Боже, да се наложи отрочето да бъде отписани от частното училище!

Ако все пак това се случи, се започва със също добре познатата „фолк версия“ за новите хоризонти, за самопродуцирането и за приятелските чувства, с които се разделят с доскоро обичаните продуценти.


2. Хитове и проекти

Поп-фолкът е единствената музика в света, чиито изпълнители не правят музика, песни, а директно хитове. Често още незаписани песни са промотирани като „новият ми хит“.

В последните години пък стана много модерно, освен хитове да правят и проекти. То „архитектите“ не са само във фолка, но сега думата е за тях.

3. Да се клонират

Обличат се еднакво, ходят при едни и същи фризьори, гримьори, пластични хирурзи – дори и да искаш да ги различиш визуално, ще ти бъде трудно. А като споменах пластична хирургия, ми е любопитно да узная коя ли е жената, чийто нос всички толкова много искат да имат?

4. Да разказват за екскурзиите си

Превключвам си каналите и попадам на Гала, а там фолк певица разказва за поредната си екскурзия, все едно е спечелила Нобелова награда. Колко се инспирирала от последното си пътуване споделя една, с каква муза се е завърнала казва друга, бла-бла-бла. Като че ли само те могат да си позволят да отидат на някое по-екзотично място!

5. Да правят дуети с Фики

Ей, оставете човека! Една самостоятелна песен не може от вас да направи. Всички искат дует с Фики, а като направят - повтарят и потретват. Ако случайно не е свободен той, правят фичъринг (featuring) с баща му.

6. Да се завръщат

Едно от любимите действия на фолк певиците е да се завръщат. Не е ясно кога са си тръгвали, но е важно да се обяви, че се завръщат. С нова песен, с нов клип, с нов опит да са популярни... След като не успеят, пробват същата стратегия след година-две. Било то в нова музикална компания или пък като самопродуциращи се. То, че народната памет е къса е всеизвестно, ама чак пък толкова! Щом не ти се получава като певица, пробвай нещо друго.