Защо огледалният образ е по-красив от реалния? Експерти обясниха

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstock/Guliver

Жените във Великобритания се гледат в огледалото средно над 70 пъти на ден според проучване. И не е изненада, всички стоим там с часове, приготвяме се, като се уверяваме, че косата и гримът ни са наред. И тогава някой прави снимка и вие изглеждате ужасно на нея, сякаш сте 2-ма различни човека! Спокойно, ти не си единственият, който се чувства по този начин. Всъщност има научно обяснение за това.

1. Огледалото ни обръща

Това, което виждаме, когато гледаме себе си в огледало, не е реалност - отражението в огледалото е обърната версия на начина, по който всъщност изглеждаме. И тъй като се гледаме в огледалото всеки ден, много сме свикнали с тази обърната версия. Така че, ако не се виждате твърде често на снимки, всъщност не знаете как изглеждате, така че е нормално да сте малко шокирани.

2. Незабавен контрол

Когато се гледаме в огледалото, имаме пълен и моментален контрол. Ако не ни харесва ъгълът, ние реагираме веднага, като ощипваме лицето си и коригираме стойката и изражението на лицето, за да образуваме по-удовлетворителен външен вид. Когато става въпрос за снимки, най-вече се виждаме само след като е направена снимката. Тук позирането пред огледалото може да помогне. Също така е добре да знаете силните и слабите си страни и най-добрите си ъгли.

 

Още: Започването на работа преди 10.00 ч. е опасно за здравето. Ето защо


 

3. Осветлението има значение

Мозъците ни работят по начин, по който не забелязваме разликите в осветлението, когато се погледнем в огледалото, защото мозъкът ни автоматично го изравнява и ни показва дисплея на лицето ни до това, което сме свикнали да виждаме. Камерата не работи по този начин и вместо това улавя всички тонове и сенки обективно и играе огромна роля за правене на снимка. Както казват фотографите, „Светлината може или да направи снимката по-хубава, или да я развали напълно!“

4. Лицата ни са асиметрични

Никой няма абсолютно симетрично лице. Свикнали сме да гледаме на себе си под един или няколко конкретни ъгъла и често мислим, че едната страна на лицето е същата като другата. Ето защо се чувстваме като напълно различен човек, когато видим последния кадър и вероятно се чувстваме не толкова привлекателни.

5. Околната среда оказва натиск върху вас

Както обясни изследователят Нолан Фини, обикновено се гледаме в огледалото, когато сме вкъщи или поне в безопасна среда. Що се отнася до фотографиите, често изглеждаме по-напрегнати и стегнати на снимки. Разширяваме очите си, за да не мигаме, опъваме устните си и правим фалшива усмивка или патешки устни. Тъй като снимките най-често се качват в социалните мрежи, ние чувстваме голям натиск върху себе си.

6. В огледалото виждаме само определени детайли

Гледайки се в огледалото, обикновено се фокусираме върху определена част от лицето си като устните, носа, очите и т.н. и не осъзнаваме как изглежда всичко заедно. Когато гледаме снимка, от друга страна, ние възприемаме всичко наведнъж и преценяваме цялото изпълнение: стойката, изражението на лицето и всичко друго, на което обикновено не обръщаме внимание. 

7. Смятаме, че сме по-привлекателни, отколкото всъщност сме

Изследване от Чикагския университет разкри, че хората са склонни да мислят, че изглеждат по-добре, отколкото в действителност. За това проучване изследователите подбраха снимки на участниците и ги обработиха в по-добре и по-лошо изглеждащи версии. Тогава участниците бяха помолени да намерят оригиналните снимки на себе си и повечето от тях не успяха, защото избират снимки, където са по-привлекателни.

 

Още: Бащи, които имат дъщери, живеят 74 седмици по-дълго

 

По кои професии се хлътва най-много?