Бащи, които имат дъщери, живеят с 74 седмици по-дълго

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Освен всички радости, които момичетата внасят в този свят, се оказва, че те добавят и ценни години в живота на бащите си. Според проучване, татковците с дъщерите живеят по-дълго в сравнение с тези без тях.

Тъй като не се знае много за ефектите, които раждането има върху здравето и тялото на бащата, изследователи от Ягелонския университет проведоха проучване, за да разберат повече детайли. Голямо количество демографски данни бяха събрани от над 4110 души (състоящи се от 2147 майки и 2163 бащи) и анализирани.

 

Още: Защо мъжете, които работят много, оплешивяват

 

Проучването твърди, че бащите, които имат дъщери, живеят по-дълго и колкото повече дъщери имат, толкова по-дълго живеят - животът им се увеличава със „74 седмици за всяка родена дъщеря“. И макар че това е доста добра новина за всички татковци, данните не са толкова добри, когато става дума за майки.

Според проучването, публикувано в Американския журнал за биологията на човека, и дъщерите, и синовете имат отрицателно въздействие върху здравето на майката и намаляват живота й. Наскоро друг експерт разкри, че жените, които остават несемейни за по-дълго, са по-щастливи.


В противоречие с това конкретно проучване, друго твърди, че раждането на дете, независимо от пола, увеличава живота на двамата родители. Въз основа на данните, събрани преди 14 години, тези изследователи са открили, че двойките с дете живеят по-дълго в сравнение с тези, които решат да останат бездетни.

 

Още: Защо изглеждаме по-млади от нашите родители на една и съща възраст?

Ново: Пълнолетни сме на 24, а не на 18