Защо мъжете, които работят много, оплешивяват

icon
Sofialive.bg
Източник: Getty Images / Guliver

Като деца никога не сме мечтали да станем плешиви. Но повечето от нас искаха да бъдат независими, да работят много, за да печелят пари и с тях да купят каквото си поискат. Е, оказва се, че тези неща може да са свързани, поне за мъжете, твърдят учените. И изглежда може да има шанс да си спестите падналата коса, ако знаете за тези неща.

Ако ежедневно губите повече от 100 косъма, нещо не е наред

Напълно е добре хората да губят малки количества коса - според Британската асоциация на дерматолозите, няма причина да се паникьосвате, ако пускате до 100 косъма дневно. Но ако забележите, че в ръцете ви са останали цели кълба от косата, след като измиете или срешете косата си, това може да е знак, че може да оплешивявате.

Момчета, които работят много, е по-вероятно да станат плешиви, показва скорошно проучване

Има много фактори, които могат да доведат до този проблем и вашата работа е сред тях. От голямото количество работа до обяд на бюрото до това да сте първият в офиса рано сутрин, тези неща може да са полезни за портфейла ви, но не са толкова добри за вашата коса. Според това проучване хората, които са склонни да работят повече, удвояват шансовете си да се присъединят към знаменитости като Джейсън Стейтъм, Вин Дизел, Скалата и Брус Уилис в пътя си към обезкосмяването.

 

Още: Защо мъжете, които готвят, са по-привлекателни за жените? Има обяснение


 

Работата повече от 52 часа седмично е причина за това

За да потвърдят тази теория, южнокорейските изследователи са изследвали 13 391 мъже на възраст между 20 и 59 години. Участниците бяха разделени на 3 групи - тези, които работеха на 40 часа седмично, 40–52 часа и повече от 52 часа седмично. В началото никой от тях не съобщи, че страда от косопад.

След 4 години учените откриват, че по-дългото работно време е значително свързано с развитието на алопеция. Установено е също, че силата на тази връзка нараства пропорционално на броя отработени часове.

Имунната ни система може да атакува космените фоликули поради стрес

Смята се, че вината за това може да бъде стресът, свързан с работата. Предишни проучвания показват, че дългото работно време причинява стрес и има доказателство, че стресът е в състояние да избута космените ни фоликули във фаза на покой, където космите спират да растат. И тъй като в този етап не растат нови косми, те просто падат, без да бъдат заменени.

Според друго мнение, този стрес може да доведе до ситуация, в която имунната ни система атакува космените фоликули. Това състояние може да спре растежа на косата завинаги.

Ограничаването на работното време може да бъде правилното решение

Можете поне да опитате да ограничите работното си време и да се отпуснете повече. Ако сте разбрали, че натовареността ви е твърде висока, може би си струва да го обсъдите с шефа си. Може да поискате помощник или да възложите част от задачите си на друг колега.

Въпреки че това проучване е проведено само за мъже и не се знае дали жените са изложени на риск или не, ние вярваме, че съветите за отделяне на повече време за почивка могат да бъдат полезни и за жените, тъй като плешивостта не е единственият проблем, който може да бъде свързан със стрес.

 

Още: Децата, които растат с домашни любимци са по-здрави