Ново: Пълнолетни сме на 24, а не на 18

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Когато сме деца, нямаме търпение да станем възрастни. Смятаме, че когато навършим 18 години, най-накрая ще разберем какво е чувството да си възрастен с всички бонуси. И докато Организацията на обединените нации казва, че юноша е човек на възраст между 10 и 19 години, ново проучване твърди, че все още не сте възрастен до 24 години. 

Как се променят мозъкът и тялото ни?

Юношеството започва с пубертета. И понеже здравето и храненето се подобриха през последните десетилетия, сега започва от 10, когато определени хормони се активират.

Изненадващо, предишното определение за юношеството не е взело предвид биологичното развитие при вземането на решение за края на тази жизнена фаза. Макар че се смяташе за 19, много биологични промени продължават в 20-те години на човек.

Например мъдреците обикновено започват да растат, когато сте в средата на 20-те. През това десетилетие се наблюдават и определени процеси за съзряване на мозъка, които са от решаващо значение за социалните взаимоотношения. Новото определение отчита тези биологични промени, поради което тези констатации могат да се считат за по-точни.

Нашите социални роли

Младите, които са на 24 години и под тях, все още могат да се считат за юноши, тъй като основните им житейски етапи се забавят. Хората се женят и стават родители по-късно. В САЩ средната възраст, в която хората сключват брак през 60-те години е била 21, а през 2015 г. тя се е променила на 28.


Образованието стана по-достъпно и хората решават да отделят повече време за това и за обучение, преди да получат работа. За някои млади хора също може да бъде трудно да станат финансово независими. Те все още се нуждаят от подкрепа от родителите си, което ги прави полузависими, което пък означава, че не са напълно възрастни, въпреки че възрастта им казва, че са.

 

Още: Учени обясниха защо жените харесват мъже, които готвят

 

Защо е важно да определим кои са подрастващите

За да определим кой е юноша, трябва да разгледаме нашата биология и наскоро комбинираните социални промени. Това определение също трябва да стане част от нашите закони и социални политики.

Това може да помогне за подобряване на общото благополучие на младите хора, след като тяхното здраве, образование и заетост имат полза от това. Например, повишаването на възрастта на юношеството до 24 години може да помогне за осигуряването на жилища за тази възрастова група по време на преходните жизнени етапи.

Политиките в здравеопазването често очакват подрастващите да бъдат или финансово подпомагани от родителите си, или напълно независими. Тъй като хората на 20 години се нуждаят от услуги за психично здраве, сексуално здраве и злоупотреба с наркотици и тъй като много от тях все още разчитат на финансова подкрепа от родителите си, много от тях не могат да си позволят да плащат за това.

Възможен проблем

Тъй като някои млади хора все още биха се считали за юноши, те биха могли да се разглеждат като по-некомпетентни от тези, които са по-възрастни от тях и които по закон се считат за възрастни. Така че важни социални и политически решения, някои от които биха могли да засегнат пряко възрастовата им група, могат да бъдат взети без тяхното участие.

На работното място това би могло да накара младите хора да се чувстват сякаш не се приемат сериозно и като техните решения и мнения не носят толкова тежест, колкото тези на техните по-възрастни колеги. И не защото самите те смятат, че не са готови или нямат достатъчно опит, а защото другите ги виждат по този начин.

 

Още: Най-досадните неща, които фолкпевиците правят