Кои са най-смущаващите научни открития за 2019 година?

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstock/Guliver

Улисани в собственото ни битие, понякога не обръщаме внимание дори на проблемите в страната, а какво остава за кризисни ситуации от световен мащаб, като последствията от климатичните промени например, които изобщо не отразяваме! Катастрофални наводнения, безводие и суша, горски пожари и апокалиптични бури – всички тези събития виждаме все по-често в международния новинарски поток и не бива да подминаваме самозалъгвайки се, че са далечни за нас. Според Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC), човешката дейност вече е променила климата, в резултат на което нивата на измерваните температури са се повишили с 1°C.

През настоящата година учени от Световната здравна организация откриха две нови лекарства за върлуващата в ДР Конго ебола, астрофизиците Скот Енгъл и Едуард Гинан пък откриха планета извън Слънчевата система, където може да има извънземен живот, а екип работещ с Event Horizon Telescope успя да заснеме първата снимка на черна дупка, като това са само част от положителните и големи научни постижения през годината. За съжаление, някои от новите научните открития донесоха смущаващи за планетата новини. Ето кои са те.

Ледовете в Антарктика и Гренландия се топят смущаващо бързо

От 2006 година насам ледената покривка в Антарктида и Гренландия ежегодно губи средно 430 милиарда тона лед, като по този начин допринася основно за покачване на океанското ниво. Проучване от тази година показва, че ледената покривка в Гренландия губи 286 милиарда тона лед годишно. Предполагам, че тази цифра не ви говори нищо, освен ако не сте специалист - за сравнение преди 20 години обемът на разтопения лед е бил едва 50 милиарда.

Антарктика пък губи 252 милиарда тона лед годишно, докато през 80-те цифрата е била 40 милиарда тона годишно. Нещо повече – според нов доклад топенето на ледника Туайтес, намиращ се в западна Антарктика, може да се окаже бомба със закъснител, тъй като има опасност от сриването му в океана, което пък ще повиши значително нивото на световните океани.

Милиони души живеят на места, които до 30 години може и да не съществуват

Всички си спомняме скорошния воден катаклизъм във Венеция. Тогава местните власти посочиха, че причина за сполетялото ги бедствие са климатичните промени. Проучване на американски учени, публикувано в научното списание Nature Communications, показва, че поради покачване морското ниво, някои крайбрежни градове може да се окажат под вода до средата на века, като по-голяма част от тези територии се намират в Азия.


Ледниците в Алпите, Кавказ и Скандинавия също се топят застрашително

Ледниците, които снабдяват със сладка вода над 2 милиарда души, също застрашително губят от ледената си покривка. До 2100 година ледниците на малка надморска височина в Алпите, Кавказ и Скандинавия е възможно да загубят 80% от обема си.

Климатичните промени ще предизвикат нова голяма финансова криза

Експерти от IPCC прогнозират, че ефектът от изменението на климата в социално, екологично и икономическо отношение, ще се повиши до катастрофални нива. Прогнозата на изследователите е, че при повишаване на температурите до 4°C над прединдустриалните нива през следващите 80 години, глобалните икономически загуби е вероятно да нараснат до 23 трилиона долара годишно - криза, която ще е в пъти по-голяма от финансовата криза 2007-2008 г. Бързината, мащабът и ефикасността на предприетите действия за ограничаване на въглеродните емисии ще определят доколко тези въздействия могат да бъдат смекчени през следващите десетилетия.

500 000 и 1 000 000 растителни и животински видове са застрашени от изчезване

Доклад на Обединените нации от април 2019 година, алармира за опасността от изчезване на между петстотин хиляди и един милион растителни и животински видове в близките десетилетия. Авторите на доклада твърдят, че 40 % от земноводните, повече от 33 % от всички морски бозайници и корали и най-малко 10 % от насекомите на планетата са застрашени от изчезване в резултат на човешката дейност. Според изследователите, в момента над петстотин хиляди животински вида, живеещи на сушата, са лишени от естествено местообитание, което да гарантира дългосрочното им оцеляване.

Антоан дьо Сент Екзюпери казва, че „що се отнася до бъдещето, то въпросът е не да го прогнозираме, а да го направим възможно”. За доброто на Земята е да го направим такова.