Нещата, заради които никой не ви харесва

icon
Sofialive.bg
Източник: Thinkstock

Психолозите не се уморяват да напомнят, че прекомерната самокритика не води до добро и често съветват да се погледнем отстрани, за да се уверим за своята „нормалност и адекватност“. В края на краищата това, което смятаме за вреден (или дори ужасен) навик, всъщност може да се възприеме от другите като чар. В същност има поредица от качества (или недостатъци), заради които другите не ви харесват. Те обаче не са толкова страшни:

1. Навикът "казах го на шега" - Отначало подобен навик може да изплаши, защото с лекомислена личност едва ли някой иска да се справи, като се има предвид, че в най-решаващия момент може да кажете "шегувам се". Но от друга страна, нестандартен подход и способността да обезвреди ситуацията, напротив, може да спаси ситуацията и да ви направи герой в очите на другите. В допълнение, оптимистите и забавните хора често са душата на компанията, тези, на които им се доверява най-тайните тайни и на първо място се обръщат за съвет.

2. Увереност, граничеща с арогантност - Разбира се, малко хора обичат нарцистични, нахални хора, които са свикнали да ходят с "вирната глава", но самоуверените хора, които знаят как компетентно да "продадат" своите (или други хора) таланти, всъщност се уважават и оценяват. Такива хора са привлечени от своята харизма, висока самооценка и енергия. Те знаят точно какво искат от живота и знаят как да го получат. Няма да им е трудно да вдъхновят екипа да завладее нови висоти. Те ще бъдат първите, които се заемат с изпълнението на замисленото и със собствен пример ще докажат, че нищо не е невъзможно.

3. Прекомерна приказливост и прямота - вашата хиперкомуникативност дори може да бъде много полезна - да установите контакти, да получите желаната позиция или дори да намерите партньор за реализирането на някакъв обещаващ проект. В крайна сметка, колкото повече говорите с хората (и споделяте идеите си), толкова по-голяма е вероятността да намерите съмишленици и дори приятели. Освен това много големи договори и сделки се обсъждат в спокойна атмосфера, след като установим контакт и спечелим събеседника. По отношение на прямотата, тази черта на характера може да бъде много полезна и за другите, като е гаранция, че няма да ви подведе в най-решаващия момент.

4. Борбата за истината и справедливостта - Истината, разбира се, си струва да се каже, но ако редовно изразявате на хората всичко, което мислите за тях, тогава не се изненадвайте, че не сте харесвани в обкръжението си. Въпреки това, ако вашата праволинейност не граничи с абсурда и не противоречи на някои правила, тогава можете да бъдете много полезни за другите. Психолозите уверяват, че такива личности никога няма да предадат, затова могат да им бъдат поверени някакъв важен проект или тайна и да не се притесняват, че конкурентите ще разберат за това.

5. Необходимостта от клюки и интриги - Въпреки факта, че клюките и интригите сами по себе си предизвикват недоволство и неразбиране сред повечето индивиди, има и такива, които ги обръщат в своя полза, установявайки специални отношения със събеседника или придобивайки полезни контакти. Както се казва - обща кауза (или човек, срещу когото всички са приятели) се обединява, следователно, особено изобретателните хора специално поддържат клюки и интриги, за да бъдат в крак с последните събития и да се адаптират навреме към новите условия. Основното е да не излизате извън разрешеното и да не се увличате.