#КОЙ изпра Борисов вече не е въпрос

icon
Sofialive.bg
Източник: БГНЕС

Помните ли как през 2016 г. записите на "Двете каки" бяха публикувани в "Биволъ"? Тогава за пръв път се появиха данни, че любовница на Бойко Борисов се е сдобила с къща в Барселона. Още тогава сдружение БОЕЦ внесе първи си сигнал по темата до прокуратурата. Много документи впоследствие излязоха в публичното пространство, а съвсем красноречиви факти бяха посочени и от разследващия сайт BIRD.bg.

Сега българската прокуратура съобщава, че "няма данни за пране на пари" в този случай. Ние бихме добавили - няма и да има, защото #КОЙ пере Борисов вече не е въпрос.

Ето защо.

Още: Програмистите на контрапротест, блокират магистрален оптичен кабел за интернет

Ноторно известно е, че следствието винаги е било под контрола на ДПС и винаги е било оглавявано от техен човек. Ами че и самият Пеевски там започна шеметната си кариера през 2005 г., при това - като подчинен на Пепи Еврото. Важен щрих е, че е може би единственото място, от което е бил уволняван - заради корупционен мегаскандал. Тогавашният шеф на следствието Ангел Александров и Румен Овчаров взаимно се обвиняваха в подкупи и опити за нерегламентирани начини за влияние. Аферата стигна до небесата, когато се разчу, че те двамата пък са оказвали натиск върху шефа на "Булгартабак" Христо Лачев да назначи техен човек в холдинга. Лачев обвини Петьо Петров, все още непопулярен като Еврото, че го е изнудвал. Поради нуждата от изкупителна жертва Пеевски беше уволнен.

И после прокуратурата - познайте какво - не откри никакви данни за престъпление и Пеевски беше възстановен като блюстител на реда и законността, а малко след това напусна следствието и стана депутат от ДПС. Каква изненада.

Последваха напъните на депутата към ДАНС, после протестите и така...10 години.


Още: Удължават ретроградния Меркурий заради ГЕРБ и местните избори

Към днешна дата можем да твърдим със сигурност, че вече не само следствието, а и прокуратурата е подвластна на ДПС. Вървейки по тази сюжетна линия, само ще припомним, че Борислав Сарафов от шеф на следствието стана и.д. главен прокурор.

Любопитни неща има и около екипа, установил, че липсват данни за пране на пари по барселонската афера. В него е прокурорката, прекратила делото за прословутия запис с Борисов, в който говори за ПКП и че "ще му размажа главата на този", както и ред други бисери. Експертиза на записите направена ли е? И този екип прекратява проверката за къщата в Барселона.

Какво иде да ни каже това прекратяване? На пръв поглед изглежда, че Борисов е изпран. Е, не напълно, защото си стоят на дневен ред делата срещу приближените му - и по този казус, и по ред други. Но ако внимателно се вгледаме, ще установим, че експремиерът просто е заставен да слушка, ако иска да оцелее. Резултатът от последния мач е един на нула за Пеевски, който бележи все по-видим възход и печели надмощие над Борисов. Делото е прекратено, но той ще трябва да не клати сглобката, в която Пеевски вирее учудващо добре.

От БОЕЦ най-вероятно ще обжалват това решение и също толкова е вероятно да съдят прокуратурата. Така, както преди две седмици я осъдиха за отказа ѝ да образува досъдебно производство по сигнала на БОЕЦ срещу Пеевски за фалита на КТБ.

Още: “Възраждане” опита да спре концерта на Джони Деп, но той натисна Enter и… Гешев падна

Досега у нас няма нито една присъда за пране на пари. Това е огромен проблем, защото свидетелствата за подобни деяния са в изобилие. Чужди служби ни ги сочат, а ние се правим на подръж ми там малко шапката.

Държавата ни е толкова прогнила, че не само не разследва истинските престъпници, а им слугува.

Прогнило е и обществото - вместо да се противопостави с всички демократични средства на лакомите и безскрупулни управници, то се дели на наши и ваши. Тоест, когато крадат нашите, няма проблем.

Малко е странно само журналисти и граждански сдружения да се борят с такива неща като пране на пари, корупция, разнасяне на чували с евра, разследвания за чекмеджета и кюлчета. С какво се занимават почитаемите служби за сигурност? Гледат интервютата в медиите и по тях се задействат? Или пък само гледат?

Още: Възможно ли е да изпиташ носталгия по бат Бойко като по Бай Тошо?

 

Автор: Стефан Стефанов