Кокаиновите принцеси

icon
Sofialive.bg

Принцеси - облечени с красиви дрехи, гримирани, с прически, на обувки с висок ток, с чаша вино в ръка, танцуват, говорят си, хубави млади  момичета се забавляват. Но сякаш до 12 часа… След което каруцата вместо в тиква се превръща в автoбусна спирка, принца в дилър, а принцесите в жертви.

Елегантните дами шмъркат, пушат трева, употребяват наркотици и от веселото и усмихнато момиче не е останало и следа. На свой ред идва грозната гледка как едно разумно същество става подвластно на тези вещества.

Няма нищо по-грозно и отблъскващо от залитащо, предбледняло, полу-припаднало девойче, което се клатушка напред-назад и ако не го хванат двама яки младежа под ръка, ще се строполи на пода, като парцал. Явно в днешно време по барове, дискотеки, фестивали, без да си в състояние, в което не знаеш къде се намираш, не може. А да видиш младо момиче в такова безпомощно състояние е може би най-гнусното нещо. Ако си мислите, че пияно момиче е неприятна картинка, значи ви препоръчвам въобще да не навлизате по-навътре в галерията.

В тоалетните на дискотеки, по градинки, по тъмните улички под зоркия поглед на нощта и луната, зад предприятия, в подлези, пепеляшки и принцове се превръщат в срам и позор за родители и приятели. И най-важния въпрос е защо? Защо е необходимо? Да се забавляваш правилно и без чужда намеса освен хубава музика и компания възпитава ли се, учи ли се? Защо им е нужно на тези млади хора да се превръщат в наркотични чудовища, в сеир за обществото и хляб за устите на хората по сайтове и статистики? Понякога и част от списъците на болнични заведения?

Може би принцесите губят някъде по пътя нещо друго освен обувката си? Любов, внимание, себеуважение? Може би се опитват да заместят нещо в себе си с подобна отрова. Дали вината е в родителите или в самите нас, обществото? Във всеки случай, това какво да взимаш и какво не, какво е добре за теб и какво не, се възпитава в семейството. Учи се да си си самодостатъчен, да нямаш нужда от вредни неща като цигари, алкохол, наркотици, за да се забавляваш, компанията също оказва огромно внимание, но отново – това с кой да дружиш и с кой да се заобикаляш е тясно свързано с това дали знаеш кое е добре за теб и кое не. В някои случаи наистина нямаш избор, но е важно да отстояваш принципите си и позицията си. Не е нужно да правиш нещо, което не искаш, насила или защото така правят готините. Ако някой те кара или принуждава да правиш нещо, значи не те уважава, не е твой приятел и не си заслужава да е част от обкръжението ти. Не си заслужава от принцеса да се превръщаш в кокаинов боклук. Наркотиците са за слабите, за тези, които имат нужда от внимание, от пълнеж за душата си, наркотикът те кара да се чувстваш може би свободен, но за кратко и после отново си затворник на собствените си мисли и  тревоги. Наркотикът е временно решение на проблеми, за които не се говори.  

 

А през това време си пазете дисплеите и панелите...

Хубаво вино, оригинални италиански пасти и ризото, а не някакви умрели спагетки