Отслабване без глад: как да го постигнете

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay.com

Най-простият и популярен отговор на въпроса  как да отслабна бързо и лесно, без да гладувам, е да намалите съдържанието на калории в диетата. Можете да ядете всичко, само да не нарушавате този принцип.

На практика обаче този метод има много недостатъци: 

  1. Всички вкусни храни се оказват ужасно калорични, например един голям дюнер може да съдържа половината от дневния прием на калории. И ситостта не трае дълго. 
  2. Ако броите само калории, но пренебрегвате съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати, тогава диетата едва ли ще бъде балансирана. 
  3. Тялото реагира на намаляване на калорийното съдържание по съвсем различен начин, отколкото искаме: вместо да се раздели бързо с телесните мазнини, започва да пести енергия. Температурата на тялото се понижава, мръзнете през цялото време, ставате вяли и летаргични, но теглото Ви не намалява!
  4. Ако преядете веднъж,  всичко изядено веднага се отлага „за по-късно“, в случай че отново започнете гладна стачка. В резултат на това изгубените килограми се връщат, веднага щом спрете да се ограничавате. Този „йо-йо ефект“ е добре познат на тези, които са били на нискокалорични диети.

Могат ли всички тези проблеми да бъдат избегнати? Да! Но ще трябва да броите не само калориите, но и да наблюдавате съотношението на хранителните вещества, да се грижите за приема на витамини и минерали в тялото, с една дума, не позволявайте на процеса да се развива. 

Освен това е важно да не се ограничавате твърде много. Трябва да консумирате поне 1200 калории на ден - и това е със заседнал начин на живот. Ако спортувате или поне правите прословутите 10 хиляди стъпки на ден, тогава скоростта трябва да се увеличи.

Най-добре е да изчислите колко обикновено ядете и след това да намалите броя на калориите с 10-20%. По този начин няма да е възможно да отслабнете толкова бързо, колкото при диета с три краставици и лъжица мюсли, но практически няма риск от забавяне на метаболизма. 

Не е достатъчно да ограничите калориите, трябва да се опитате да направите това за сметка на вредни храни. Това са сладкишите, колбасите, алкохола. С една дума, всички вкусни храни, в които има твърде много захар и мазнини, но малко протеини, витамини и фибри. В същото време нито мазнините, нито въглехидратите, нито дори захарта могат да бъдат напълно изключени от менюто.   

Разтоварване по правилата


Друг отговор на въпроса как да отслабна бързо и лесно без диети у дома са дните на гладуване. Те могат да се организират 1 - 2 пъти седмично.  Най-добре е да изберете здравословни и умерено любими храни за разтоварване, за да няма изкушение да преядете.  Търсачите на силни усещания обикновено могат да преминат  на  разтоварване с вода.

Калориите, приети от Вас в разтоварващия ден, трябва да бъдат от 0 до 800. В същото време не забравяйте да проследите седмичното си съдържание на калории: то не трябва да бъде с повече от 20% по-ниско от нормалното. Тоест, ако строго се ограничавате всеки ден, не е необходимо да организирате допълнително разтоварване. И ако всеки ден леко надвишавате нормата, тогава денят на гладуване компенсира такива глезотии.

Не яжте след 18.00 часа

 

  1. Друг метод е да не ядете вечер след 6 часа. Тайната тук не е, че точно в 18.00 ч. метаболизмът започва да работи някак си по друг начин и да превръща всичко изядено в мазнини, а да не ядете през нощта. Ако сте свикнали да си лягате в 2 сутринта, можете да вечеряте в 22-23 часа без никакви ужасни последствия. 

Време за ядене и време за гладуване

Приемайте въглехидрати само сутрин, яжте отделно или намалете размера на порциите. По същество  всички тези методи помагат да се яде по-малко на ден от обикновено, така че те не се различават фундаментално от традиционното броене на калории. Изберете всяка опция, която Ви се струва удобна, просто се уверете, че здравословната храна преобладава в менюто и в нея присъстват всички хранителни вещества.

Сривове в процеса на отслабване

Сривовете в процеса на отслабване са неизбежни.  Не се самообвинявайте, а потърсете причините за тях. 

●      Добре е от време на време да организирате така наречените cheat meals – т.е. планирани диетични нарушения. Само не прекалявайте с тях! Ако такива нарушения станат ежедневни, тогава теглото само ще се увеличи. Но веднъж на всеки 2-3 седмици те дори ще бъдат полезни: ще засилят метаболизма и ще ускорят процеса на отслабване. 

●      Пиенето на повече вода не е новост, но наистина работи!

●      Опитайте се да ядете повече фибри. Зеленчуци, плодове, бобови растения, сурови зърнени храни, пълнозърнест хляб ще помогнат за подобряване на храносмилането, ще осигурят усещане за ситост и ще имат благоприятен ефект върху микрофлората. 

Допълнителни мерки

●      Спорт

Повишената физическа активност безспорно ще Ви помогне да намалите теглото си. Но не можете да разчитате само нея: все още не можете без ограничения в храненето. Освен това е важно упражненията да се изпълняват както трябва, да се избират правилните видове активност и правилното темпо. Най-добре е да работите с треньор.

●      Хапчета за отслабване

Изглежда, че всеки знае за безполезността на хранителните добавки за отслабване, но едва ли има поне едно момиче, което никога не е експериментирало с магически хапчета за наднормено тегло. По правило такива лекарства включват диуретици и лаксативи - същият ефект може да се постигне, като ядете стара храна.  Така че по-добре не ги приемайте, защото може да Ви докарат  здравословни проблеми.