Етюд-и-те на София x Sofialive

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Как ти хрумна идеята за Етюд-и-те на София?
Винаги съм си мислел, че снимането е възможно най-добрия начин да покажеш доброто на дадено място. Етюд-и-те на София се зародиха в едно такова място, но им трябваше известно време докато покълнат и израстат за да стигнат до идеята за страница, която вмества в себе си всичко, свързано с столицата. Идеята за името дойде, когато осъзнах, че няма как да се вмести София в една снимка, а само чрез етюди, щрихи, които описват хората, дърветата, сградите и духа на града, в който живеем.

1. image

В момента развивам и втора страница за снимки свързани със Стара Загора.

Как се прави хубава снимка?
Животът в нея. Понякога това може да е полет на птици, друг път да са хората в метрото, или залез, или луната, или момченце гледащо Народния театър. Ако една снимка няма нещо, с което да се открои на практика не е фотография.

3. image

Какъв си по образование?
Първият лесен въпрос: завършил съм Теология.

Какво търсиш в момента от живота?
Винаги изникват две възможности когато става дума за това. Едната е мир, другата – свобода!  В момента търся второто, а си мисля, че ще ми е по-добре ако избера първото.


А изкарват ли се пари?
От фотографията понякога се изкарват пари, но в повечето случаи е свързано с сватбена фотография, която се опитвам да избегна. Честно казано съм щастлив, че изкарвам някакви пари и докато правя неща, които харесвам.

Тогава защо го правиш?
Заради другите. Заради себе си.

2. image

Разкажи ни какво те вдъхновява сутрин, че да излезеш и да снимаш в града.
Гледката, когато се събудя. И преди всичко огромна вяра в това, което правя.

Има ли културен живот в София?
Много рядко забелязвам културният живот такъв, какъвто трябва да бъде в пределите на град, който е и столица на една държава. Понякога имам чувството, че дадено събитие се попълва от постоянна публика, неразбираща какво се случва.

Истински стойностните събития – изложби, концерти и театри често са подложени на натиск да запълнят бройката, която неосъзнато носи със себе си ущърб на същата тази стойност. Има я и другата крайност – събитията, които си заслужават честно са обект на едно пренебрежение.

Културни събития има, но културен живот в голямата си част няма.

5.image

Какво обичаш да снимаш най-много?
Усещането за близост в града, в който живеем. Такива случки са моментни, но оставят дълго в съзнанието на хората.

Пожелай нещо на Sofialive.bg.
Бъдете целеустремени в целите си, без да има нещо или някой, който да ви спъва.

Автор: Злати Стоянова

Че е къща – къща е, и че има супи – има. Но далеч не се изчерпва само с това