20 бързи въпроса към актьора Марин Рангелов

icon
Sofialive.bg
Източник: Марин Рангелов

Марин Рангелов е сред младите надежди в българското кино и театър. Завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2020 г. с отличие в последния клас на проф. Стефан Данаилов. От 2017 г. играе на сцената на Народен театър "Иван Вазов".

Дебюта си прави с ролята на Лео Хюбърд в "ЛИСИЧЕТА" от Лилиан Хелман. Спектакълът на режисьорката Бина Харалампиева е един от най-номинираните през същата година с 5 номинации "АСКЕЕР" и 3 номинации "ИКАР".

През лятото на 2018 г. изиграва ролята на Насир в американския военен филм "The Outpost" с режисьор Род Лури. Там си партнира със Скот Истууд, Мило Гибсън и други велики актьори. 

Марин обаче е всестранно развита личност и обича да твори, като рисува. През октомври-ноември 2022 година в галерия "Дебют" той представя абстрактната изложба „Ритъм“, където представя картини, нарисувани с маслени, акрилни и индустриални бои върху платна. Целта е да покаже как самият той вижда заобикалящия го свят. По думите му – „всичко около нас се движи, дори и да е спряло“, а всяко действие е задвижвано от ритъм и затова и така е озаглавена изложбата.

Свързахме се с Марин, за да разберем какво ще отговори на нашите 20 бързи въпроса. Ето какво ни сподели той:

Опишете най-голямото предизвикателство, което стои в работата ви.

Като актьор всеки ден си изправен пред предизвикателства. Да останеш верен на вярванията и убежденията си, е едно от най-трудните.


Най-вредният и най-полезният Ви навик?

За щастие, не мисля, че имам много лоши навици. Не пуша, не консумирам алкохол, не пия газирано. Обаче често се усещам как стоя със слушалки и не чувам заобикалящата ме среда. От желанието си да използвам времето си пълноценно, слушайки подкасти и аудио книги на път, понякога изпускам истории точно пред очите ми.

Полезен навик ми е да си гледам часовника, мога да изчисля до точност колко време ще ми трябва да стигна от точка А до Б. Кажа ли, че след 7 мин. ще съм там, ще са точно толкова.

Ценностите, в които вярвате най-силно?

Любовта. Смятам, че всички сме на тази земя, за да покажем колко любов можем да дадем на света като цяло. Любов към хората, към животните, изкуството, природата, към живота, който имаме.

Как ще обясните това, което правите, на седемгодишно дете?

Обичаш ли да гледаш филми? Ако отговорът е „Да“, сега си представи да влезеш в тях.

Пет книги, които са задължителни на лавицата?

„Немили-недраги“ от Иван Вазов, „Клетниците“ от Виктор Юго, „Вишнева градина“ от Антон Чехов, „Време да убиваш“ от Джон Гришам, „Зелени светлини“ от Матю Макконъхи.

Кое е онова, което все искате да научите и все нямате време?

Когато кандидатствах в Академията (НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“) цяло лято се учех да свиря на китара и като че ли ми се получи за момент. Иска ми се да намеря време за свирене.

Какво се промени в страната към по-добро и какво ви радва тук?

Като част от младото поколение мога да кажа, че е пълно с млади, талантливи, иновативни и готови за прогрес хора. За жалост често не се дава шанс точно на тях, но в последните няколко години виждам, че има промяна към по-добро и това безкрайно ме радва.

Най-важният съвет, който сте пренебрегвал?

Вярвам, че съм се вслушал във важните съвети, имам усет за това да разчитам знаците.

Ако имахте възможността да съберете петима души от целия свят, на които се възхищавате, и да си кажете няколко думи, кои щяха да бъдат тези личности? И какво щяхте да ги попитате?

Григор Димитров ще е един от петимата със сигурност. Човек тръгнал от малко градче и стигнал до върха на тениса в най-силните му години. Важно е да не забравяме постиженията на такъв рядък тип хора. Бих искал да поиграем заедно на корта.

Кристофър Нолан. За мен най-гениалният съвременен кинорежисьор, израснал съм в съзнателните си години с филмите му – „Престиж“, „Батман Трилогията“, „Генезис“, „Интерстелар“… Като млад актьор, режисьор и сценарист имам милион въпроси, но първо бих отделил време да му покажа филмите си.

Ал Пачино - извънземен актьор. Знаейки историята как никой освен Франсис Форд Копола не го е искал за ролята на Майкъл Корлеоне в трилогията „Кръстникът“, често се мотивирам от силата на волята, таланта и работата му. Ще му кажа любимия си монолог и ще чакам да чуя какво мисли.

Джаксън Полък - любимият ми абстрактен експресионист. Направих цяла изложба, вдъхновена от начина му на разбиране за изкуството като цяло. Интересно ще ми е да разбера какво усеща и вижда в картините ми.

Мартин Скорсезе, не е нужно да го описвам, монументална личност. Има много какво да си поговорим с него.

Кой ви е по-симпатичен: безотговорният бохем или неспасяемият работохолик?

И двете са крайности, не ми допадат. Бих избрал бохемска нагласа, подплатена с конкретни цели и усърдна работа.

Нещото, което ви изкарва извън нерви?

Несправедливостта и просташкото поведение.

Най-хубавият начин за прахосване на времето?

World of Warcraft, не е прахосване, но много време й отделях като тийнейджър.

Да прогнозираме бъдещето като опитен фантаст: какво ни очаква?

Ренесансът на новото поколение.

Какво никога не прощавате?

Безнаказаността.

Градовете, които винаги са в сърцето ви?

София като мой роден град винаги ще е в сърцето ми, много я обичам. Живял съм едно лято в Ню Йорк, но чувствам този град много мой, там всеки ден научаваш по нещо.

Кое е нещото, което ви вълнува най-много в момента?

Да съм в хармония със себе си.

Много се вълнувам и да видя как се е получил последният филм, в който снимах. Казва се "Червен Канал", много силна история за момче с тежка съдба. Това е най-предизвикателната ми роля, както психически, така и физически. Сценарист и продуцент е Калоян Минев, Юлиян Костов прави дебюта си като режисьор и повярвайте ми, има какво да видите, а Младен Минев надмина себе си зад камерата. Надявам се края на годината филмът да е готов.

По какво познавате, че някой е "ваш човек"?

Чувство за хумор и обувките, ха-ха.

Масова мания, която никога не сте разбирали?

ТикТок… Въпреки, че разбирам алгоритъма.

Какво с времето се отказахте да правите?

Отказах се да бързам толкова, преди бях доста припрян, продиктуван от мисленето си, че всичко трябва да се случи сега на мига. Има време, просто не трябва да спираме да поддържаме равномерно към високо темпо.

Цитатът, който ви ръководи най-много?

"Един ден хората, които не вярваха в теб, ще разказват на всички как са те срещнали." - Джони Деп

 

Интервю на Илиана Симеонова