Gogin: Постоянно се паля по нова, по-нишова музика

icon
Sofialive.bg
Източник: Gogin

Gogin е музикант с визията на модел, но пресечната му точка с модата е на съвсем друго място. След кратко пребиваване на соул и R&B средите, където започва да създава авторска музика, дебютният му албум “FIX”, който излезе на 18 май, ни показва съвсем нова и трайна посока на развитие. Седем песни – седем лица на бунта на творящия човек, това ни предлагат Gogin и неговият инди поп-рок. Заедно с албума, премиера направи и чисто новият сингъл „Fix & Forget“, който дава име на тавата. Видеото на парчето е съвършено кинематографично, но и доста „кърваво“, което му отреди 18+ рейтинг. Повече за всичко това обаче разказва самият Gogin.

Здравей, Gogin. Представи се накратко на нашите читатели?

Радвам се, че можем да си поговорим. Казвам се Пламен. Гогин е алтернатива на фамилията ми Гроздев, от времето ми на малко дете, когато не съм можел да я произнасям правилно, а вместо това съм казвал Гогин. Хем псевдоним, хем първото ми осъзнато име. Правя хубава музика и се радвам на живота.

Съвсем наскоро пусна дебютния си албум FIX. Защо избра това заглавие и какво може да „поправи“ музиката ти?

Знаем колко могат да са силни думите, могат да ни вдигнат, могат да ни сломят. Ефектът им е още по силен, когато са облечени в правилната мелодия. Музиката е голям лечител и наистина помага на емоциите да се излеят, а умението да ги пуснеш ни „ремонтира“ на емоционално ниво.

 


Две от песните – „Убийствени мисли“ и “Fix&Forget” вече живеят живота на сингли. Какво още ще намерим в албума ти?

„Живеят“ е точна дума, описваща това,  което се случва с една песен, когато излезе на бял свят. Наистина се усеща като даване на живот на нещо. Освен двата сингъла, в албума ще намерите още 5 парчета, на български и английски, които носят различен вайб – има дарк алтернативен рок, има поп, има любимата ми меланхолия. Усещат се силни заради енергията, която е вложена в тях. Не са просто песни за музикален блясък, наистина сме ги създали да „живеят“.

Колко време ти отне да събереш песните във FIX?

Реших да пусна албум преди две години и тогава започнах по интензивно да работя с тази цел. Във FIX намериха място и две песни, които са създадени преди това и просто стояха и чакаха нещо. Сега знам какво е било то.

След като ти си автор на музиката и текстовете на всички парчета, има ли биографичен момент, когато твориш? Коя песен разказва твоя лична история и каква?

Не винаги, дори най-често не, или поне не съзнателно. Ако тръгна да анализирам всяка дума, със сигурност ще намеря лична референция, но не е модел на работа. Две от песните във FIX обаче са изцяло по мои чувства – Fix & Forget и Високо.

Какво те вдъхновява и може да повика музата ти да напишеш нова песен?

Обикновено ми хрумва хубава дума или изречение, което поставя началото на някаква вокална мелодия. А думите се раждат във всякакви ситуации, всичко може да повика музата.

Заедно с албума излезе и видеото към “Fix&Forget”. Доста е „кървавичко“. Какво послание искаш да ни предадеш чрез тази визия?

Спукаха ме от бой (смее се), така е, но си го върнах подобаващо! Имам послание – актьорите са вътрешните ми демони, които ме дърпат назад и надолу, аз търся силата да вървя напред. Накрая успявам. Не някак, а заради всички приятели около мен. Това обаче е в текста, не в самото видео. Посланието е, че можеш да си силен сам, но си още по-силен, когато не си.

Тримата актьори са негативните ти емоции в човешки образ в това видео. Кои са товите истински демони, с които се бориш?

Няма да ви запознавам с тях сега! С някои от тях живеем в синхрон, други съм пратил на почивка за известно време, с трети се боря. Няма скука, не трябва и да има.

Какво може да те вдигне, когато си паднал, ако можем да продължим в линията на посланието от видеото на Fix&Forget?

Като всеки друг: приятели, семейство, споделено щастие, музика и време на бездействие.

Ти си независим артист. Какво ти коства да правиш музика у нас?

Не бих използвал „коства“, защото не приемам като жертва нито едно от нещата, които давам. Влагам много време, любов, кеш и  енергоизпиващо желание за още музика.

Ако сега можеше да се върнеш няколко години назад и да дадеш съвет на по-младото си аз, което тепърва започва да се знаимава с музика, какъв би бил този съвет?

Бих се върнал още по-назад, за да го накарам да търси повече музиканти, с които да се обгради. Щях да имам още толкова песни, ако не ме беше леко „страх“ да се набутам в музикалния свят, а го искам отдавна.

Първите ти парчета са по-скоро в соул и R&B стил, какво те накара да се обърнеш към инди поп-рока?

Не мисля, че нещо ме е накарало да направя песен в даден стил. Винаги създаването е бил естествен процес и идеята се е развивала според настроението на текста, на мен самия. Целият FIX e написан с Димитър Атанасов, страхотен музикант, с който разработвахме  музиката, той определено допринесе за отдалечаването от предишното ми звучене, но това е хубавото – да се сработваш с  различни, добри хора, и крайният резултат да те прави напълно удовлетворен.

Кога и как започна да се знаимаваш с музика?

Започнах акустично с един китарист, италианец, мой колега. Казва се Але. С него написах и първите си авторски песни. Към нас се присъедини друг приятел с контрабас и бас, пак италианец – Доменико. Така, в този състав забивахме насам натам. Това беше преди може би 7 години.

Коя е последната банда/артист, в чиято музика се влюби безусловно?

Постоянно се паля по нова, по-нишова музика, но не съм се влюбвал скоро. Сега слушам Mack Keane – soul директно от Лос Анжелис.

Каква част от ежедневието ти е музика и каква – други занимания? Какви са те?

Музиката е сериозна част от деня ми. Занимавам се с проджект мениджмънт, като основна професия. А доскоро движех и собствена марка street wear, която за момента съм замразил, за да дам въздух на музиката.

Какво ще се случи с твоята модна авантюра?

Определно ми липсва и вече редя нови идеи в главата си, които скоро ще бъдат материализирани.

Щом интересите ти са обвързани и с визията, с това как изглежда един човек, доколко е важна визията и в музиката според теб?

Визията е важна винаги, тя е допълнителна сила, чрез която да предаваме идеята си. Това, че виждаме е дарба и си заслужава да го превръщаме в изживяване.

Къде и кога може да те слушаме на живо скоро?

Представям албума FIX в концерт на живо на 25ти Май, в Koncept Space Sofia. С мен на сцената, разбира се, ще е Димитър Атанасов, и китаристът Стефан Филипов. Заповядайте да дадем живот на новата музика заедно!