Трикове за бързо приготвяне на вечеря

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay

Бавното готвене винаги ще има своето място в домовете и сърцата ни, но понякога просто искате храната да се приготви по-бързо и вечерята да отнеме по-малко време. За щастие, има много начини това да се случи.

Да, има моменти, в които искате да се насладите на красотата на жилавите меса, които омекват бавно и нежно в продължение на много часове във фурната. Но друг път има тиктакащ часовник и гладен съпруг или деца в забързана седмица след дълъг ден, който може да е започнал преди зазоряване. Тогава бавното готвене не е опция.

Ето няколко трикове за бързо приготвяне на вечеря.

Доставка на храна – най-лесният изход

Услугите за доставка на храна се предлагат във всички разновидности в наши дни. Освен вкусни готови ястия, помнете, че Foodpanda доставя хранителни продукти в София и други градове!

Разделяй и владей

Можете да си купите месо на едро - и по този начин е по-евтино - и след това да разделите месото на отделни порции. Добавете любимите си подправки или марината и замразете. След това в четвъртък сутринта можете просто да извадите това месо, за да се размрази в хладилника, а след това, когато се върнете у дома през вечерта, да го изпечете или да го задушите.


Заложете на големите партиди

В същия дух направете допълнително количество, каквото и да готвите, и го замразете на порции за по-късно. Гответе на порции. Този трик работи особено добре с доматен сос, бульон, супи, гювечи, хляб и яхнии.

Пренасочете остатъците

Много хора, които искат домашни ястия през седмицата, готвят и планират през почивните дни. Но ако предпочитате да се отпуснете в почивните си дни, просто направете от остатъците някое ново ястие.

Оризът например си върви с почти всичко. Ако имате остатъци от ориз, си направете пържен ориз с пресни добавки или с други остатъци, които имате (като варени зеленчуци). С няколко яйца вътре, ще имате пред себе си едно вкусно ястие в китайски стил.

Дръжте килера си пълен

Можете да сготвите нещо много бързо и да импровизирате, ако имате добре зареден кухненски килер с основи, както и любими съставки като: боб, бульон, тестени изделия, ориз, сушени плодове, ядки, масла, оцет, риба тон, консервирани домати, сушени подправки и билки, ароматни пасти и други. И, да - винаги дръжте чесън, лук и картофи на склад. Те издържат дълго време на тъмни, хладни и сухи места като килери.

Също така, помислете за вашия фризер като продължение на килера. Съхранявайте сосове, песто, нарязани билки, бульон и запаси сред граха и морковите и замразените протеини.

Направете ястия "всичко в едно"

Помислете за рецепти, при които месото и останалите продукти се готвят в един съд или тава за печене. По-малко изцапани съдове означава и по-малко време, прекарано в почистване.

Освен това не забравяйте колко е лесно и приятно да използвате фолио и хартия за печене. Така миенето ще бъде още по-малко.

Загрейте нещата

Ако използвате фурната, настройте я до правилната температура, преди да направите каквото и да било друго. Ако правите тестени изделия, започнете първо да кипвате водата (винаги можете да я долеете, ако тя започне да намалява - ако имате електрическа кана, загрейте малко вода и я използвайте за доливане на тенджерата, така че да не понижава температурата). Винаги отнема повече време, отколкото си мислите, за да могат тези неща да се загреят до подходящата температура, така че започнете с тях.

Тогава няма да се налага да спирате и да чакате след подготовката на суровите продукти. Умно, нали?