Едно време в София може да не са сервирали сьомга с каперси или синьо сирене с грозде, но и малкото, което имало, задоволявало столичани. Характерни за трапезата били лютите чушки и чесънът, независимо каква е другата храна. Обикновено яденето било едно, а не като днешното многообразие - супа, ордьовър с второ, трето и десерт.
Най-често на софрата място намирали някакъв вид чорбичка, или яхнийка. Кисело мляко и ошав с хляб също били традиционни ястия, като половин хляб бил достатъчен на работника да е сит за целия ден. Единствено по празниците се случвало да вкусят по някое кабапче и да пийнат чаша вино. През другото време - скромно и работата да върви, а и нали от малки ни учат, че "който не работи не трябва да яде".
Още от Пука ли ти, че...:
- Първа зима в СамЕлион - между празничния уют, снежните склонове и неподправената красота на Рила
- Как "Ергенът" най-сетне да сработи в следващия сезон
- 5 идеи за нови стачки, които да блокират София
- 5 нестандартни начина да се придвижваш без градски транспорт
- Cena, barter mojeli, "като ново": Най-важните термини в онлайн обявите
- 5 причини да не се мъчиш да правиш плочки за плажа
- Религия в училище? А защо не Властелина и Star Wars?
- Ту-тууу: Ако Бойко водеше часовете по религия
- 5 причини да отидеш болен на работа
- Супермаркет в пощата? А защо не казино в НАП и аптека в КАТ?
Коментари