Ароматна запеканка с картофи и кашкавал

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

картофи - 1 кг

олио - 5 с.л.

яйца - 3 бр.

прясно мляко - 500 мл

кашкавал - 150 г

масло - 50 г


сол - на вкус /фина морска/

магданоз - 1/3 връзка

 

Начин на приготвяне:

1. Обелете, измийте и нарежете картофите на филийки с дебелина 3 мм.

2. Сложете ги в тава с размер 30х22 см и ги посолете и полейте с олиото.

3. Разбъркайте, добавете 3 с.л. вода /не повече/ и сложете да се пекат в загрята на 190 °C фурна за около 30 минути.

4. На 30-тата минута в тавата не трябва да има течност и картофите трябва да са омекнали напълно.

5. В съд разбъркайте добре яйцата, малко сол и прясното мляко.

6. Изсипете ги върху картофите, леко разбъркайте и върнете във фурната за още около 15 минути или докато сместа се стегна.

7. Тогава поръсете с настъргания кашкавал и допечете до апетитен загар.

8. Готовото ястие полейте равномерно с разтопеното масло.

9. След 1-2 минути го поръсете със ситно нарязаната листна част на магданоза и сервирайте картофената запеканка топла.

 

Приятен апетит!