Имате нацапана дреха от лак? Ето как да изглежда като нова

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

На много дами им се е случвало да лакират ноктите си в леглото. Немалко пъти обаче се случва или да не уцелим тубичката или просто от само себе си да капне на леглото ни. Също така е възможно лакът по ноктите ни още да не е засъхнал и ние без да искаме да докоснем наша дреха, с което да осъзнаем, че може би вече трябва да я изхвърлим.

Е, ето няколко лесни начина да премахнете петната от лак и да не ви се налага да изхвърляте дрехи или спално бельо:

1. Лакочистител

Използвайте лакочистителя не веднага щом нацапате повърхността, а след като лакът засъхне по материята. Така ще го отстраните по-лесно. В противен случай рискувате да протриете материята или само да замажете положението и да остане наистина голямо петно.

2. Обезмаслител

Веднага след като нацапате дрехата, пуснете само нея в пералня с една капачка, пълна до горе с обезмаслител. Трябва ви доказана марка, а не просто белина. Преди да я пуснете в пералнята обаче опитайте се да направите първият трик с лакочистителя. Може би двете заедно ще имат най-голям ефект за премахването на петното.

3. Алкохол


Много хора са демонстрирали как премахват подобни петна просто като полеят петното с какъвто и да било алкохол и след това търкат до неговото заличаване. Това е съвсем логично, тъй като високия градус може да помогне за отлепването на химикалите от влакната. Гледайте обаче да не залеете леглото си с червено вино, защото тогава и обезмаслител няма да ви спаси.

4. Парфюм

Ако нямате на разположение алкохол, близкият вариант до него е парфюмът, тъй като са с подобен химичен състав. Може да напръскате петното преди или след като е засъхнало и ще забележите видимите резултати. За по-висока сигурност, след това го пуснете в пералнята с обезмаслител и няма да забележите, че някога е било нацапано.

5. Простете се с дрехата или спалното бельо

Има и случаи, в които изсипаното количество лак е по-голямо и е трудно да бъде напълно заличено. Или пък сте го размазали по голяма площ и вече няма надежда за него. Не съжалявайте, а си вземете урок и следващия път се лакирайте на бюрото, на масата или в кухнята.