Кекс с карфиол - една солена рецепта за ценители

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

карфиол - 250 г

яйца - 3 бр. М или L

брашно - 220 г

бакпулвер - 15 г

прясно мляко - 160 мл

орехи - 50 г сурови


бадеми - 60 г сурови

олио - 55 мл

сирене - 60 г

кашкавал - 60 г

сол - 1 и 1/2 ч.л.

черен пипер - 2 - 3 щипки, млян

 

Начин на приготвяне:

1.Разчленете карфиола на розички и ги пуснете във вряща вода за около 10 минути или докато омекнат.

2.Не трябва да са преварении и да се разпадат.

3.След като е готов, хубаво го отцедете от водата и оставете да поизстине.

4.Накълцайте на много ситно бадемите и орехите.

5.Също така може да ги смелите в блендер, но внимавайте да не станат на паста.

6.Пригответе тестото за соления кекс като разбиете яйцата със солта и след това добавите млякото и олиото.

7.Сложете пресято с бакпулвера брашно на части, а накрая добавете черния пипер, настърганите сирена и ядките.

8.Разбъркайте и сипете сместа във форма за кекс с вместимост 1.5 л. предварително намазнена.

9.Заравнете отгоре и сложете розичките карфиол като натискате, за да потънат в тестото.

10.Печете в загрята на 180 градуса фурна за около 40 минути или до хубав златист загар.

11.След като соленият кекс е готов, оставете го във формата за 10 минути, преди да извадите и прехвърлите върху поднос.

 

Приятен апетит!