Печен боб по специална рецепта - важна е тази съставка

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

боб - 500 г

лук - 2 глави

моркови - 2 бр.

пиперки - 2 бр. зелена и червена

целина - 1 парче корен

олио - 1/2 ч.ч.


масло - 1 кубче (60 г)

суха чушка - 1 бр. люта

джоджен - 3 клонки

доматено пюре - 1 с.л.

доматен сок - 1 ч.ч.

червен пипер - 1 с.л. равна

брашно - 1 с.л. с връх

топла вода

 

Начин на приготвяне:

1. Накиснете боба от вечерта.

2. На другия ден излейте водата и измийте го много добре.

2. Поставете боба в тенджера със студена вода и варите на слаб огън до готовност, прецедете.

3. В тава с незалепващо покритие нагрейте олиото и добавете нарязания на кубчета зеленчук (лук, пиперки, моркови и целина), добавете и кубче масло.

4. Запържете до леко омекване и добавете лютата чушка цяла, посолете.

5. Към тях прибавете доматените пюре и сок и клонките джоджен, разбъркайте.

6. Изсипете сварения и прецеден боб в тавата при зеленчука и прибавете предварително смесените и добре разтворени на каша в малко студена вода брашно и червен пипер, разбъркайте и налейте топла вода, колкото да се покрият продуктите, разбъркайте и посолете на вкус.

7. Поставете в предварително нагрята фурна на 200 градуса за около 40 минути до лека и мазна препечена коричка.

 

Приятен апетит!