Лазаня Болонезе

icon
Sofialive.bg
Източник: istockphoto.com

Необходими продукти:

кори за лазаня - 1 пакет

сос Болонезе

кайма - 600 г / смес/

лук - 1 малка глава

зелен лук - 2 стръка

пресен чесън - 1 стрък


чушки - 2 бр. / червени/

чушки - 1 бр. / зелена/

домати - 400 г от консерва / белшни и нарязани/

крема сирене - 125 г

телешки бульон - 1 кубче

червено вино - 1/4 ч.ч.

морков - 1 бр

босилек - 2 ч.л.

риган - 2 ч.л.

черен пипер - 1 ч.л.

сол - на вкус

захар - 1 щипка

олио - 20 мл

сос Бешамел

краве масло - 1/2 пакетче / 75 г/

брашно - 4 с.л.

прясно мляко - 500 мл

сол - на вкус

черен пипер - 1 ч.л.

индийско орехче - 1 щипка

вегета - 1 ч.л.

Още

кашкавал - 250 г

моцарела - 150 г /настъргана/

 

Начин на приготвяне:

Чушките се измиват, почистват се от семките и се режат на много ситни кубчета. Пресният чесън и зеленият лук се почистват, измиват се и се нарязват на ситно.

Главата лук се почиства от люспите и също се нарязва на ситно. Морковът се обелва и се настъргва.

В дълбок съд се сгорещява олиото и в него се запържват, първо, двата вида лук, чесъна и моркова. След това се добавят и чушките. Когато всичко омекне, се добавя каймата и се разбива хубаво с телена бъркалка, за да стане на трохи.

Следват подправките и червеното вино. Изчаква се алкохолът да се изпари и се добавят доматите и захарта. Ако има нужда, се добавя още сол. Накрая се добавя крема сиренето и се разбърква добре.

Когато сосът е готов, се оставя настрани. В дълбок тиган се слага малко олио, след което маслото, за да се разтопи. Когато се разтопи, се добавя брашното и се бърка, докато брашното покафенее.

След това се добавят млякото и подправките и се бърка непрекъснато, докато сосът се сгъсти. Кашкавалът се настъргва. Аз използвах две йенски тавички, но вие може да използвате по-голяма правоъгълна тава.

На дъното на тавата се слага малко Бешамел, след което се разстила с помощта на кора за лазаня. Редят се кори, сос Болонезе, малко сос Бешамел, настърган кашкава и така, докато свършат корите.

Накрая се завършва с Бешамел. Лазанята се слага да се пече в предварително загрята на 180 °C фурна, като първите 20 минути се оставя да се запече лазаня Болонезе добре, а след това към края на печенето се добавя и моцарелата отгоре и се връща във фурната, докато не придобие приятен златист загар.

При мен печенето на лазаня Болонезе с крема сирене отне около 45 минути.