Мусака с картофи и тиквички - тайната е в тази съставка

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

тиквички - 1 кг

лук - 200 г

картофи - 300 г

смляно месо - 500 г

домати - 300 г пресни или от консерва

масло - 70 г зехтин, олио


яйца - 2 бр.

риган - 5 г

канела - щипка

орехи - 50 г по желание

червено вино - 100 мл сухо

сирене - 150 г кашкавал

брашно - 50 г

мляко - 0.5 л

сол

черен пипер - на вкус

растително масло - колко ще е необходимо

 

Начин на приготвяне:

1. Тиквичките се нарязват на кръгчета с дебелина около половин сантиметър, леко се запържват в растително масло.

2. Пасирайте обеления лук, сложете го в тигана със сгорещеното олио.

3. След няколко минути добавете каймата към лука и ги запържете заедно за 10 минути.

4. Докато пържите каймата, залейте с вряла вода и обелете доматите.

5. Пасирайте ги с блендер.

6. Добавете доматено пюре към каймата. Посолете и овкусете с черен пипер, риган и канела.

7. Вари се 10 минути.

8. Налейте виното и оставете да къкри, докато почти цялата течност от тигана се изпари.

9. Обелете картофите, нарежете ги на тънки филийки.

10. В чист тиган разтопете маслото, добавете брашното, разбъркайте добре, разбийте с тел.

11. Добавете млякото, като продължавате да разбивате.

12. Свалете от огъня. Към соса постепенно добавете яйцата, нарязаните или смлени ядки, ситно настърганото сирене.

13. Половината от тиквичките се слагат на дъното на съд за печене, върху тях се нареждат филийки картофи, сол и черен пипер.

14. Сложете каймата, покрийте я с останалите тиквички.

15. Налейте соса.

16. Печете зеленчуковата мусака на 180° за 40 минути.

 

Приятен апетит!