Ползите от ментата са безкрайни - ето само част от тях

icon
Sofialive.bg
Източник: Myriams-Fotos / Pixabay

Ментата прочиства организма от токсини, укрепва имунната система и предпазва от болести. Маслото от растението, което често се използва за грижа за устната кухина, е много ефективно срещу заболявания на зъбите и венците. Сушената мента е много полезна подправка, която придава на храната деликатен вкус. В същото време диетолозите твърдят, че ментата има много ползи за здравето на човешкия организъм, когато се консумира в прясно състояние.

Най-важната характеристика, която прави храната здравословна и осигурява защита срещу болести, е съдържанието на антиоксиданти. Ако дадена храна е източник на антиоксиданти в допълнение към хранителната си стойност, тя става много по-здравословна. Ментата е богата и на антиоксиданти и като спомага за детоксикацията на организма, повишава устойчивостта му към болести. Тази билка, която се среща главно в Средиземноморския регион, е широко разпространена в Европа. Използвана за стоматологични и орални, козметични и много други цели, ментата влиза в състава на чайове, масла, кремове и т.н.

Ползите за здравето от ментата обобщава "Haber7".

Когато се добави към салати, ментата им придава специален аромат и свеж вкус. Използва се и като ефективно средство за лечение на настинки, които са особено чести през зимните месеци. Известно е, че ментата "отваря" дихателните пътища и помага при бронхит и астма. Ползите от растението, което лекува и много други заболявания, са следните:

- Ментата и ментовото масло лекуват заболявания на зъбите и венците. Ето защо ментата се използва широко в пастата за зъби.

- Тя допринася за освежаване на дъха и премахва лошия дъх.

- Облекчава стомашните неразположения и подобрява храносмилателната система.


- Облекчава главоболието. При хронично главоболие, причинено от стреса в ежедневието, се препоръчва по една чаша чай от мента на ден.

- При гадене се препоръчват чай от мента и ментова захар.

ВИЖТЕ ОРИГИНАЛНАТА РЕЦЕПТА ЗА ЛЕЧЕБЕН ДОМАШЕН ЧАЙ ОТ МЕНТА!

- Ментата е много ефективна при лечение на респираторни заболявания като астма и бронхит. Вдишването на пара над съд с вряла вода, в който са добавени няколко капки ментово масло, ще помогне за "отварянето" на дихателните пътища.

- Нанасянето на ментово масло директно върху пъпки с помощта на памук е ефективен метод за изсушаването им.

- Благодарение на антиоксидантните си свойства ментата се бори с раковите клетки и осигурява естественото изхвърляне на токсините, натрупани в организма в резултат на неправилно хранене.

- Консумацията на чай от мента всеки ден помага за облекчаване на стреса. Вдишването на аромата на ментово масло също е ефективно средство за облекчаване на стреса.

- Ментата намалява температурата.

Използване на масло от мента

Маслото от мента се използва за направата на натурална паста за зъби, за облекчаване на главоболие и стрес. Предлага се и от билкари и се използва в разтвори за гаргара, за да поддържа зъбите и венците здрави и да премахва лошия дъх, просто добавете няколко капки в половин чаша вода. Известно е също така, че добавянето на ментово масло към вряща вода и вдишването на пара от него е чудесен начин за лечение на респираторни заболявания като астма и бронхит. Този метод също така облекчава стреса.

ВИЖТЕ ОРИГИНАЛНАТА РЕЦЕПТА ЗА ЛЕЧЕБЕН ДОМАШЕН ЧАЙ ОТ МЕНТА!