Постна погача за здраве - направете я у дома за благоденствие

icon
Sofialive.bg
Източник: Zozz / Pixabay

Необходими продукти:

брашно - около 850 г

газирана вода - 500 мл

мая - 30 г прясна

сол - 1 1/2 с.л.

захар - 2 с.л.

олио - 5 с.л.


оцет - 1 с.л.

ОЩЕ

олио - 50 мл за намазване

сусам - 1 с.л. за поръсване

 

Начин на приготвяне:

  • Затоплете 100 мл от газираната вода и разтворете в нея маята и захарта.
  • Пресейте брашното, прибавете към него солта и разбъркайте.
  • Оформете кладенче и прибавете сместа с маята.
  • Покрийте съда с кърпа и оставете да престои 10 на минути. Това време ще е достатъчно маята да се активира.
  • След това прибавете останалата газирана вода, която трябва да е със стайна температура, олиото и оцета.
  • От посочените продукти замесете меко, гладко и еластично тесто, което на лепне.
  • Поставете тестото в купа и го покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете на топло да втаса, докато удвои обема си.
  • Времето за втасване ще зависи от температурата в помещението.
  • След като това стане премесете тестото за кратко, за да изкарате въздуха от него и го разделете на три равни части.
  • Всяка част разтопете върху набрашнена повърхност в правоъгълна форма с дебелина около 0. 3 см.
  • Намажете кората с олио и навийте на руло.
  • Края на рулото притиснете с пръсти по цялата дължина, за да не се отваря при печене.
  • Направете разрези с остър нож, потопен в брашно без да стигате до края.
  • След това вземете дървено шишче и притиснете в средата на всяко парче.
  • Намажете тава с диаметър 30-32 см с олио и поставете първото руло в центъра на тавата.
  • Направете същото и с останалите две части тесто, като тях ги подредете около центъра.
  • Покрийте погачата с фолио и оставете отново да втаса за още 30 минути.
  • След това намажете внимателно с олио, с помощта на силиконова четка и поръсете със сусам.
  • Сложете постната питка да се пече в загрята на 180 градуса фурна първоначално само на долен реотан за 10 минути. След това включете и горния реотан на фурната и допечете питката още 30 минути.
  • За да остане мека, покрийте погачата с памучна кърпа, след като я извадите от фурната.