Пролетна супа от коприва

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

коприва - 300 г

краве масло - 50 г и толкова олио

яйца - 2 бр. големи

моркови - 1 бр.

пресен лук - 3 стръка

доматен сос - около 100 г


ориз - 50 или 100 г или фиде

червен пипер

черен пипер

сол

лимони - 1 бр

 

Начин на приготвяне:

Копривата се измива и след това се нарязва на по-дребно в зависимост от големината на листата, след което се попарва за около 5 минути.

После се почиства и нарязва на дребно пресният, лук и морков, слагаме на котлона тенджера и в нея се слага маслото и олиото, като се позагреят, се слага лукът и морковът, да се задушат за 5 мин.

Прибавя се и доматеният сок с лъжичка червен пипер и се овкусява със сол и черен пипер и се разбърква, слага се и запарената вече коприва и се долива вода, литър идва, по ваша преценка.

Готви се копривената супа до готовност на зеленчуците и сваряване на ориза или фидето.

Преди да се махне от огъня, се счупват яйцата в купа, разбъркват се и се изсипват във врящата супа, като се разбиват с телена бъркалка.

Овкусява се с лимон по желание.