Пухкав какаов кекс

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

захар - 1.5 ч.ч.

яйца - 4 бр.

олио - 1/3 ч.ч.

айран - 1 ч.ч.

бакпулвер - 1 пак.

ванилия - 2 пак.


брашно - 2 ч.ч.

какао - 2 с.л.

пудра захар - за поръсване

 

Начин на приготвяне:

Разделяме белтъците от жълтъците.

Жълтъците разбиваме заедно с 2/3 от захарта до получаване на двоен обем.

Прибавяме мазнината и разбиваме отново.

Добавяме ванилията, какаото и пресятото заедно с бакпулвер брашно.

Разбъркваме без помощта на миксер.

В друг съд разбиваме белтъците на сняг с останалата захар.

Разбитите белтъци прибавяме постепенно към другата смес и разбъркваме внимателно, докато стане хомогенно.

Постиламе правоъгълна форма за кекс с хартия за печене.

Изсипваме половината смес, а в другата половина добавяме какаото.

Изсипваме какаовата смес върху бялата.

Печем двуцветния кекс за около 40 мин на 170-180 °C, като при необходимост сваляме или вдигаме кекса на различни нива в печката, за да се изпече равномерно.

Това е така, защото кексът бухва повече и е възможно да изскочи от формата.

Може и да сложите алуминиево фолио, докато кексът се запече, но само след като вече първоначално се е надигнал.

Проверяваме за готовност с клечка или дървен шиш.

Поръсваме с пудра захар, след като изстине, и поднасяме много пухкав кекс с какао.