Рецептата на баба за класическите ореховки от детството

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

белтъци - 3 бр.

захар - 250 г

орехи - 250 г смлени

ванилия - 2 праха (4 г)

 

Начин на приготвяне:


1.Слягаме белтъците в емайлиран съд и започваме да ги разбиваме на водна баня на слаб огън.

2.Бъркаме ги непрекъснато, докато не се затоплят и станат на сняг.

3.Смиламе орехите заедно с две лъжици от захарта, за да не се слепят и ги слагаме при белтъците.

4.Добавяме и останалата захар и разбъркваме хубаво сместа.

5.Сваляме от огъня и прибавяме двата праха ванилия.

6.Разбъркваме.

7.Когато сместа изстине напълно, с навлажнени ръце вземаме от нея и оформяме топчета колкото орех.

8.Подреждаме ореховките в намаслена тавичка на разстояние едно от друго.

9.Печем ги в умерена фурна до порозовяване.

 

Да ви е сладко!