Содени пърленки у дома

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

брашно от спелта - 2 1/2 ч. ч.

сол - 1/2 ч.л.

кисело мляко - 1 ч.ч.

сода - 1 ч.л.

зехтин - 2 с.л.

ОЩЕ


зехтин - 3 с.л.

чесън - 2 скилидки

босилек - няколко листа пресен

ОФИЦИАЛНО: Ето кой е новият Ерген в 3 сезон


Начин на приготвяне:

Използвах смес от бяло и пълнозърнесто брашно.

Когато ти е свършил хлябът и не ти се ходи до магазина, си правиш содени пърленки.

Препоръчвам ви да ги направите и вие. Стават изключително бързо. Отнеха ми точно 45 минути от замесването до готовите изпечени пърленки.

Затова ви препоръчвам, първо, да включите фурната да загрява, а след това пригответе тестото.

В купа пресях брашното и добавих солта.

Смесих киселото мляко със содата, разбърках и изчаках да шупне, след което ги добавих към брашното заедно със зехтина.

Замесих меко тесто, което веднага разделих на 6 топчета. Всяко топче тесто разточих на тънко върху набрашнен плот и надупчих с вилица.

Наредих половината пърленки (само толкова се побира) в тавата на фурната върху хартия за печене и пекох 15 минути в предварително загрята фурна на 200 °C.

Веднага след това изпекох и останалите 3 пърленки.

В хаванче счуках 2 скилидки чесън и няколко листа пресен босилек. Прибавих и малко зехтин и намазах половината пърленки с тази ароматна смес.