Тези растения ще абсорбират влагата в дома ви и ще го направят по-уютен

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

През лятото растенията могат да поддържат къщата ви прохладна. Чрез порите на листата си, наречени устица, растенията абсорбират въглероден диоксид от атмосферата, който използват за фотосинтеза. След това, през същите тези пори, те освобождават вода. Процесът се нарича евапотранспирация и охлажда растението точно както транспирацията охлажда човешките същества. Освен това помага за понижаване на температурата на околната среда.

Затова ние направихме списък с растения, които могат да освежат дома ви и едновременно в това да внесат уют и красота.

1. Каучуково дърво

Този вид поема вода през корените си и след това освобождава влага през порите, разположени от долната страна на листата му. Колкото повече листа има и колкото по-големи са те, толкова повече влага ще отдели.

За предпочитане е да го поставите на сянка. Каучуковото дърво вирее на осветено пространство и обича прякото излагане на слънце за няколко часа на ден. Що се отнася до поливането, опитайте се да не прекалявате. 

2. Папрат

Това е популярно стайно растение. Може да изсмуква вредните вещества от въздуха. Въпреки че папратът предпочита сянката, той не расте, ако няма подходяща светлина. Нуждае се от обилно поливане, качествена почва и достатъчно място за отглеждане.


3. Змийско растение

Кравешкият език, магарешките уши, езикът на свекървата или както е известно, змийското растение има способността да пречиства въздуха и да регулира температурата на помещенията, където се намира, особено през нощта, когато порите на листата му се отварят, за да изпарят влагата.

Това растение е много устойчиво на неблагоприятни условия на околната среда, като сух и горещ въздух, оскъдно поливане и малко светлина. 

4. Дяволски бръшлян

Това растение е способно да регулира температурата, както и да елиминира вътрешните замърсители.

Като стайно растение може да достигне няколко метра височина, ако му се осигури подходяща среда. Най-добри резултати се постигат при осигуряване на непряка светлина. При дълги периоди на пряка слънчева светлина листата му изгарят. Обикновено се нуждае от поливане само когато почвата се усеща суха на допир.

5. Зелена лилия

Това е растение, което може да подобри качеството на въздуха и бързо да абсорбира топлината, за да балансира температурата в помещението, в което се намира.

Най-добрата среда за виреенето му е да го поставите в добре осветена стая, но без пряко излагане на слънчеви лъчи. Трябва да го поливате два пъти седмично през топлите месеци. През студените месеци едно поливане седмично или на всеки десет дни ще бъде достатъчно.

6. Фикус

Едно от малкото дървета, които растат добре на закрито, е фикусът, който помага да се поддържа влажен и свеж въздух. Освен това премахва вредните вещества от въздуха в дома. Това дърво расте при умерена осветеност. Изисква три пъти седмично поливане през лятото и два пъти седмично през зимата.

7. Алое вера

Признато със своята козметична и медицинска употреба, алое вера е идеално за освежаване на околната среда във вашия дом, тъй като може да регулира температурата.

Отглеждането алое вера е много лесно, тъй като това е растение, което изисква много малко грижи. Можете да го поливате само когато почвата изглежда суха или леко напукана; през зимните сезони не повече от веднъж месечно. Изисква много светлина, така че е важно да го поставите на място, където получава най-много слънце, например близо до прозорец.

8. Спатифилум

Спатифилумът е растение, което може да абсорбира излишната влага и по този начин нормализира температурата. За да се развива добре, поставете го на топло място, далеч от пряка слънчева светлина. Поливайте го с дестилирана или дъждовна вода, за да поддържате почвата влажна. Можете да напълните шишенце с пръскачка и да го поливате ежедневно.