Тиквички със сирене и копър

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

За блата

тиквички - 700 г

яйца - 3 броя

крема сирене - 50 г

сол - 1/2 ч.л.

За плънката


крема сирене - 150 г

чесън - 1 - 2 скилидки

пресен копър

 

Начин на приготвяне:

Тиквичките се настъргват и посоляват. Оставят се за кратко. След това се прецеждат през тензух или цедка.

Към яйцата се прибавя крема сиренето и се разбива с бъркалка.

Яйчената смес се изсипва при тиквичките и всичко се обърква.

Сместа се изсипва в тава, покрита с хартия за печене. Тавата ми е с размери 31 на 28 см. Пече се на 200 градуса около 20 минути. Печенето зависи от фурната, моята е газова.

Блатът от тиквички се оставя да изстине. След това се прави плънката. Чесънът се пресова и прибавя към крема сиренето.

С тази смес се намазва блата, а отгоре се поръсва с нарязан копър.

Рулото от тиквички се навива откъм по-тясната страна и се прибира в хладилника да се стегне. Поднасям го като студено предястие или гарнитура.