Учените все още не могат да намерят отговор на тези въпроси

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Науката постоянно се развива и онова, което някога ни се е струвало невъзможно, днес е част от ежедневието ни. И все пак има някои въпроси, на които все още няма категорични отговори, а само хипотези, които предстоят да бъдат доказани или отхвърлени. Как например е изглеждала Вселената преди Големия взрив? Защо някои хора виждат „призраци“? Днес ще ви представим най-популярните теории за някои любопитни въпроса, които винаги сме си задавали.

1. Как е започнал животът на Земята?

Има множество теории, които се опитват да дадат отговор на този въпрос. Например една от теориите е за т.нар. „първичен бульон“. Предполага се, че първичният бульон е представлявал органична смес в първичния океан, в който вероятно е възникнал и просъществувал животът на Земята в своята най-ранна история. Вероятно в първичния бульон са се извършвали редица химически реакции, които са довели до възникването на сложни молекули, от които по-късно се е развило всяко живо същество на Земята. През 1952 г. експериментите на Милър-Юри доказват, че органичните аминокиселини могат да се образуват от неорганични елементи вследствие на радиация, мълнии и други екстремни фактори.

2. Как работи плацебо ефектът?

Плацебото е всяка медицинска интервенция, която няма доказан терапевтичен ефект, но понякога води до подобрение в здравословното състояние на пациенти. Как едно хапче, в което има само захар и овкусители, може да помогне на един болен човек? Най-разпространената версия е, че щом човекът вярва, че хапчето ще му помогне, съзнанието му по някакъв начин зарежда тялото с енергия да се лекува. Други твърдят, че дори разговорът с лекар може да ни накара да се почувстваме по-добре. Трети изобщо не вярват плацебото да работи, а го отдават на чиста случайност. От медицинска гледна точка хомеопатията също се приема за плацебо, защото в подобни лекарства няма достатъчно полезни вещества, че да окажат някакво въздействие на организма.

3. Дали компютрите някога ще разбират напълно хората?

Човешкият език е изграден от много комплексни структури, които се влияят от множество фактори. Когато става дума за изкуствен интелект, интерпретацията е много важна. Например фразата „Изяж тази купа със супа“ за нас, хората, е покана да хапнем супа, но компютърът приема фразата много буквално – „изяж купата“. Засега компютрите не могат да разбират контекста на ситуацията и затова могат да бъдат програмирани да разбират езика ни само отчасти.


4. Не е ли очевидно?

Нещо може да ни се струва съвсем очевидно, ако вече знаем за него. Но се запитайте дали е било толкова очевидно, преди да го научите? Този феномен се нарича ретроспективно предубеждение. В момента, в който някой ни обясни нещо, ние осъзнаваме, че в това има логика, и го приемаме за нещо очевидно. По същия начин си мислим, че щяхме да дадем верния отговор на въпрос, който не знаем: Чуваме един въпрос с няколко възможни отговора и почти веднага след това ни казват верния отговор, колко пъти сте си казвали „Да, точно това щях да кажа!“? Просто мозъкът ни си прави шеги с нас, така че не бъдете толкова строги към хората, за които нещо не е „очевидно“.

5. Съществуват ли феромоните?

Могат ли хората да доловят страх, лоши намерения или човек от срещуположния пол от далечно разстояние? Не. От друга страна, много хора могат да познаят роднините и приятелите си само по аромата им. Миризмата на човешкото тяло или дъха на някого предизвикват химически реакции в мозъка ни и според една популярна теория тялото може да усети по миризмата дали някой човек е съвместим с нашата имунна система и дали с него можем да създадем здрави деца. Феромоните обаче са химически вещества, които служат за комуникация с други организми от същия вид. Съществуват най-различни феромони, измежду които алармиращи феромони, полови феромони, агрегационни феромони и др. Някои допускат, че при хората може да има полови феромони, но според повечето учени ние сме загубили способността си да ги разпознаваме и да се влияем от феромоните. И все пак на пазара има доста продукти, които се рекламират с това, че съдържат феромони и ще ви направят просто неустоими за срещуположния пол. Няма научна информация, която да потвърждава това. Но някои експерти предполагат, че парфюмите с феромони просто ни правят по-уверени и затова е по-вероятно да имаме късмет със срещуположния пол. Така че можем да кажем, че продуктите с феромони също разчитат на плацебо ефекта.

6. Животните мигрират, но как знаят къде да отидат?

Някои животни изминават хиляди километри при годишната си миграция в търсене на по-благоприятен климат, на храна или на половинка. Различните видове могат да използват различни методи за навигация, например магнитното поле на Земята. Рекордьорите при сухоземната миграция са северните елени. Всяка година 6 млн. елени прекосяват северната тундра в търсене на храна. Изминатото разстояние зависи от конкретното стадо, но понякога възлиза на 3000 км.

7. Защо някои хора твърдят, че са виждали призраци?

Всяка сянка, неземен глас, полтъргайст и привидение си имат рационално и научно обяснение. Например усещането, че се носим извън тялото си, е причинено от някакво нарушение в процесите на темпоропариеталния възел – част от мозъка, която отговаря за възприятието от човека на самия себе си. Онези дъски, с които се говори с мъртвите, също имат логично обяснение. Чрез експеримент известният физик Майкъл Фарадей открива, че дъските се движат благодарение на идеомоторен ефект – силата на внушението кара нашите мускули да се движат без намесата на съзнанието. Хората очакват дъската да започне да се движи, затова несъзнателно я местят сами. Хората могат да чуват звуци до 20 000 херца, но ние не можем да различаваме звуците под 20 херца. Този тих шум се нарича инфразвук и макар да не можем да го чуем, можем да го почувстваме като вибрации. Изследователят Ричард Вайсман установява, че инфразвукът може да предизвика у нас чувство за страх, безпокойствие и нервност, дори и да ни накара да почувстваме, че има някой с нас в стаята.

8. Дали останалите виждат света по същия начин като мен?

Няма как да се отговори на този въпрос. Дори и да не сте далтонист, не е сигурно, че вие виждате небето в същия нюанс на синьото като човека до вас.

9. Какво е съществувало преди Големия взрив?

Единственият отговор, който може да бъде даден на този етап, е нищо. Учените казват, че преди Големия взрив не е имало време и пространство. И някак от „нищото“ се ражда цялата Вселена.