Запеканка по бабина рецепта със зеле и кайма

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

зеле - 1 бр., малка до средна

кайма - 500 г

гъби - 150 г

лук - 1 глава

чесън - 2 скилидки

черен пипер


кориандър - 1 щипка млян

кимион - ½ ч.л.

босилек - 1 ч.л.

риган - 1 ч.л.

олио

доматено пюре - 3 с.л.

ЗАЛИВКА

готварска сметана - 200 мл

крема сирене - 1 пакетче, около 100 г

яйца - 1 бр.

чесън - 1 скилидка

кашкавал - 150 г

черен пипер

сол

 

Начин на приготвяне:

1.Зелето се нарязва на не много едро, гъбите - на средно големи парченца, лукът - на дребно, а чесънът се наситнява.

2.В сгорещено олио се запържва зелето с малко сол.

3.Когато омекне, се премахва и на негово място се запържват лукът и гъбите заедно с каймата.

4.Когато поомекне лукът, се добавя и чесънът.

5.Прибавят се подправките и доматеното пюре.

6.Когато и тези продукти са сготвени, се изключва котлонът.

7.Смесва се със зелето.

8.Отделно се смесват продуктите за заливката, а кашкавалът се настъргва.

9.Запеканки с кайма се изсипва в леко намазнена тавичка.

10.Отгоре се разпределя заливката и накрая се поръсва с кашкавал.

11.Пече се зелето на фурна в загрята на 200 °C около 15-20 минути или до разтопяване и позапичане на кашкавала на кето запеканка със зеле и кайма.

 

Приятен апетит!