Бърза манджа с праз и маслини - от скритите рецепти на баба

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

праз - 3 стръка

олио - 6 с.л.

ориз - 1 ч.ч.

домати - 1 бр.

сол

зеленчуков бульон - 3 ч.ч.


маслини - 200 г

 

Начин на приготвяне:

1. Празът се почиства и нарязва на колелца.

2. Слага се в тенджера и се задушава в мазнина.

3. Щом омекне, се добавят настърганите или пасирани домати, а малко след тях и измитият ориз.

 4. Ястието се разбърква и щом оризът набъбне, се налива зеленчуковият бульон.

5. Ястието се овкусява със сол, като не бива да се прекалява с нея, защото маслините и бульонът също са солени.

6. Температурата на котлона се намалява и манджата с ориз се оставя да къкри на котлона, като периодично се разбърква. Малко преди готовност се прибавят маслините.

7. Ястието се готви поне още десет минути, за да може оризът да поеме от аромата на маслините. При сервиране може да се поръси със смлян черен пипер или ситно нарязан магданоз.

 

Приятен апетит!