Впечатляващи фотографии от различните ъгли на сложните въпроси

icon
Sofialive.bg
Източник: Кети Маринова

РАЗЛИЧНИ ЪГЛИ ПО СЛОЖНИ ВЪПРОСИ

Фoтографии и инсталации от Кети Маринова

 

06/04 - 17/04

Откриване: 06/04

19.00 - 22.00ч

Галерия SeeMeOn 29, ул. “Цар Симеон” №29


***

 

“Родените в началото на 90те са едно от най-щастливите български поколения. Израснали в обстановка на постоянно растящо благоденствие, те пазят деликатното равновесия между парадокса на традиционното най-най-най (бедната, нещастна, корумпираната, несправедливата, безперспективната) държава в ЕС и наличието на всички материални блага на първия свят. Принадлежността към глобалния свят и заливането с глобална култура и визуално съдържание възпитават нов тип чувствителност, в който политическият виц се замества от меме.”

Фотографиите на Кети Маринова са наситени с ирония и чувство за хумор. Където и да сме - Атина, Истанбул, Акаба, Червен бряг, Ескишехир, винаги отиваме с предубежденията си за това, което ще видим. ”Различни ъгли по сложни въпроси” търси пролуките, през които надникваме отвъд разбирането си за местата, които посещаваме, за градовете, в които живеем. Уловените хора са сякаш персонажи. Те са неизменно маргинали на своята среда, независимо че на пръв поглед й принадлежат - притиснати между клишетата за себе си и елементарната си човечност, като герои от човеколюбив анекдот.

Градската среда и нейните съставни части са равностойни на човешкото присъствие в населените места, поне за туриста. В погледа на посетителя всичко е важно и по този начин се отключва спящата заблуда, че светът е зареден със скрит метафоричен смисъл. При внимателно вглеждане разбираме, че това далеч не е така, но също като в стария виц “чувството остава”. Продължаваме да търсим скрита преднамереност навсякъде, превръщайки се в пътешественици дори по улиците на собствения си град.

***

Кети Маринова е сценограф и визуален артист, работещ в областта на видеото, театъра и пърформанса. Работата й варира от реклами, музикални клипове, през добре познати телевизионни формати, късометражни филми.

Работи активно в областта на театъра и пърформанса, където се открояват проекти като “Активно вещество” (“Сцена Дерида”, 2021), “Винаги някой” (пърформанс в градска среда, 2021), “Целият смисъл на живота”(Гьоте институт в София, 2020), “Аз за вас”(пародийна политическа кампания в градска среда, 2019) и др.

***

Изложбата може да бъде посетена в периода 06-17/04 в галерия SeeMeOn 29, ул. “Цар Симеон” №29

Локация на инсталациите: TBC