Арт резиденции в София за над 20 международни артисти

icon
Sofialive.bg
Източник: gomarvel.bg

Арт резиденции в София за над 20 международни артисти, пърформанси, уъркшопи, инсталации и участия във фестивали реализира “Радар София”

Неформалното обединение на млади драматурзи отбелязва своята 5-годишнина с поредица от инициативи по света и у нас

 

През юни 2023 г платформата за съвременна драматургия “Драма пакт” и резиденция “Радар София” навършва 5 години. Организацията, основана през 2018 г. и осигурила в София резиденции за множество световни артисти у нас, посреща своя юбилей с поредица от празнични събития, които ще продължат през цялата година.

Драма пакт “Радар София” е неформално обединение на изявени млади драматурзи на родната сцена, оценили потенциала на столицата ни като плодотворна среда за развитие, колаборация и обособяване на ярка общност от артисти от различни жанрове, гостуващи у нас с цел разработване на  арт проекти индивидуално или съвместно с родни литератори, театрали, визуални артисти и драматурзи.

Една от връхните точки в рамките на юбилея тази година бе премиерата на 14 май в Берлин на копродукцията на последния резидент на Радар София, Божидар Мюлер, топло посрещната от немската критика и публика. Представлението е съ-финансирано от Радар София и Община Берлин. През следващите месеци за Радар София предстоят още интерени инициативи, базирани в различни точки от Европа. Едно от тях е  гостуването в Лисабон, Португалия през септември, когато български и португалски театрали ще създадат общ пърформанс за международния фестивал, организиран от театър Mosca, Лисабон.

За първите 5 години от основаването и си “Радар София” успя да осигури подслон и финансиране за арт резиденция в столицата ни на повече от 20 чуждестранни артисти, които са си колаборирали с над 100 артисти от България, продуцира множество пърформанси, уъркшопи, инсталации, и взе участие в редица  фестивали като спечели финансиране и доверие за множество свои локални и международни проекти.


За този период представленията, организирани от платформата привличат над  500 зрители, над 22 000 уникални посещения на сайта и читатели от 142 държави. Само през 2020 г. Радар София успява да набави такси и стипендии на 15 местни и международни драматурзи. До 2023 г. броят на българските артистите, получаващи заплащане за участие в продукциите, надхвърлят 100.

Между бенефициентите на програмата са Максим Швед, кино режисьор от Беларус, Дария Пугачова - украински пърформър, Жан Шиен - забранен драматург от Шанхай, Симона Семенич - писателка и драматург от Любляна, Eлеонора Едрева и Лео Уилямс - независими артисти от САЩ, Анна Аккаш от Сирия и много други. Между участниците в резиденциите на Радар е и носителката на Златен лъв от Биеналето във Венеция - литовската писателка Вайва Грайните, която избира за първа резиденция след като получава голямата награда именно да дойде в Радар София

. За времето на своя престой тя споделя впечатленията си за резиденцията, предоставена й от Радар София.

“Умни, всеотдайни и грижовни хора, съжителство на различни исторически пластове и часови зони, да не говорим за перлата на вдъхновенията и идеалното място за лов на разкази – град София –място (все още) недокоснато от облагородяване и евростерилна скука.“

През 2019 г. платформата печели доверието на резиденция  Artist at Risk  в Хелзинки и става техен партньор в София. През 2020 г. една от най-престижните резиденции в Европа, Akademie Schloss Solitude, се присъединява като програмен партньор на Радар София. На родно ниво платформата успява да привлече в усилията за създаване и интеграция на артистични общности държавни институции като Столична община, Министерство на културата и Национален фонд “Култура” и сред културните организации - British Council и Goethe Institut България.