Животните са виртуозни архитекти

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Много велики архитекти в историята на човечеството са оставили следи следи след себе си, на които се любуваме и днес. Такива са например креативните, извисяващи се нависоко сгради на Гауди или пък красивите безкрайни творения на Франк Лойд Райт. Наред с човешките архитектурни гении обаче съществуват и такива, които спадат към друг биологичен вид – животинския. Днес ще ти покажем едни от най-талантливите животни архитекти в света. Това, което те творят далеч не е толкова мащабно и сложно, но пък е уникално, имайки предвид, че се справят сами с изграждането на конструкциите на своите произведения, които най-често им служат за защита в природата.

Бобрите и техните бентове

beaver_1024
Те са невероятно работливи и са същински виртуози в създаването на архитектурни красоти, а свидетелства за това, могат да бъдат открити в язовирите, които обитават. И дори на пръв поглед да изглежда така сякаш във водата има просто струпани случайни купчини трупи и пръчки, това съвсем не е така и всъщност има вложени доста мисъл и внимание в детайлите.
Един бобър трябва първо да събори дървото с предните си зъби и след това да го премести, като обикновено го премества към течащ поток. В рамките на своя язовир, бобър създава топла, суха „стая“, в която да се приюти и да е на безопасно място. Язовирът дава на самите бобри защита, а те на него могат да помогнат за предотвратяване на ерозията и създаването на обитаеми влажни зони.

Обществените тъкачи и техните многофамилни домове

tukachi_1200
Името на тези птици говори само за себе си и живеят в големи, общи гнезда, тъкат заедно. Гнездото на обществените тъкачи много наподобява гигантска купа сено, окачена на дърво, като при по-обстойно разглеждане могат да се видят цели тунели и камери в неговата вътрешност. Сложността на техните многофамилни домове е резултат от сложния и траен социален баланс, съществуваш между птиците.

Паякът Cyclosa и неговата отбранителна мрежа

spider_1024
Ако за всички останали видове паяци да си изтъкат една проста мрежа в някой ъгъл или простираща се между две дървета е нещо съвсем нормално, то за паякът Cyclosa това съвсем не е достатъчно. Тези сръчни насекоми намират парченца клонки, листа и каквото и да било друго и го използват за мрежата си, за да ги обвържат заедно във формата на голям паяк, крака и тяло. Учените все още работят, за да разберат поведението им, но се смята, че те служат да по-лесно отблъсване на хущниците, докато самата мрежа улавя всяка злощастна жертва да се приближи и да падне в техния капан.

Коралите и техните рифове

coral_1024
Въпреки че всяко отделно малко коралово създание може да не правят кое знае какво, взети заедно, коралите създават някои от най-невероятните структури в света под формата на коралови рифове. Един самостоятелен корал се нарича полип, а формата на коралите предполага, че всъщност те са твърди, издръжливи екзоскелети от вид, наричан каликул. Индивидуалните полипи се разделят на безброй клонове в продължение на много години и тъй като всеки клон образува свой собствен каликул, постепенно се образуват рифове, някои от които формират масивни структури, които стават цели водни екосистеми, съдържат хиляди различни видове животни.

Термитите и техните могили

termite_1024
Термитите са доста работливи животни и отделят голяма част от живота си на това да строят домовете си, които много наподобяват могили. Те могат да достигнат до десетки метра във въздуха, а някои са дори по-големи в диаметър. И докато те изглеждат сравнително прости отвън, тези така наречени „могили“, които често приличат повече на планини, отколкото на могили, са всъщност едни невероятни архитектурни чудеса. Една термитна могила осигурява защита на кралицата и нейната армия от работници, защитавайки колонията от хищници. Могилите са добре вентилирани, поддържайки температури годни за живеене дори и при сухи пустини. Те са пълни с тунели, складове за храни и имат централно гнездо, което осигурява жизнено пространство за хиляди термити, които съставляват колония. А кралят и кралицата на термитите имат и специална стая само за тях, в която полагат своите яйца.



От Редакторите

А тук можеш да прочетеш повече за изкуството на това да изглеждаш по-умен

Polaroid се разписа с нова инстантна фото-джаджа